Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČEZ skrze INVEN CAPITAL investuje do evropského lídra v prodeji chytrých termostatů

INVEN CAPITAL se stal druhým největším akcionářem mnichovské společnosti tado°, lídra na evropském trhu nabízející chytré řízení teploty v domácnosti. Díky tomuto řešení lze uspořit až 31 % nákladů na vytápění i klimatizaci.

„Investicí do společnosti tado° pokračujeme v rozvíjení našich aktivit v oblasti decentralizované energetiky a chytrých řešení pro zákazníky. Tento termostat nejen řídí teplotu v domácnosti tak, aby dosáhl největší úspory, ale dohlíží i na provoz kotle, takže vám dá vědět třeba o nutnosti jeho revize a rovnou vám nabídne vhodného údržbáře i s volnými termíny,“ přibližuje řešení Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

Na rozdíl od konkurence dokáží termostaty plynule najíždět a sjíždět kotel bezskokových změn, které jsou energeticky náročné.
Řešení od společnosti tado° je kompatibilní s naprostou většinou dostupných kotlů a jednoduše se ovládá přes mobilní aplikaci.
„Když odejdete z domu, termostat automaticky sníží teplotu a budete-li se opět blížit zpět, začne prostor vytápět či klimatizovat. Aby termostat dosáhl co největší úspory, pracuje také s předpovědí počasí a učí se průběžně z reálného provozu,“ vysvětluje Petr Míkovec, generální ředitel INVEN CAPITAL.

„Chytré řízení teploty již nyní využívají miliony domácností a není pochyb o tom, že budou součástí budoucího standardu i s ohledem na jejich stále rostoucí roli v boji proti globálnímu oteplování. Naše řešení je navíc uživatelsky velmi příznivé a nejlépe propojené s poskytovateli různých služeb,“ říká Christian Deilmann, spoluzakladatel a generální ředitel tado°. Podle studie Frost & Sullivan by měl trh s chytrými termostaty v Evropě dosáhnout hodnoty 2,5 miliardy dolarů do roku 2019.


tado°, lídr na evropském trhu nabízející chytré řízení teploty v domácnosti

Celková částka získaná od všech investorů na rozvoj firmy tado° za několik posledních let již přesáhla 50 milionů euro. INVEN CAPITAL získal svou investicí druhý největší podíl v řádu desítek procent a místo v představenstvu. Jedná se již o třetí investici na německém trhu do cleantech společností. ČEZ skrze INVEN CAPITAL vstoupil do firmy sunfire, jež rozvíjí a uvádí do průmyslové výroby nejpokrokovější energetické technologie přispívající ke snižování emisí CO2 a rozvoji decentralizovaných zdrojů, a také do společnosti sonnen, světové jedničky ve výrobě inteligentních bateriových systémů na skladování energie pro domácnosti. Investicí do společnosti tado° se ČEZ vedle chytrých zákaznických řešení v oblasti elektrické energie vydává i do sektoru poskytování tepla, resp. chlazení.

tado GmbH byla založena v Mnichově roce 2011. Firma prodala již na 50 tisíc chytrých termostatů a každoročně její prodeje rostou o stovky procent. Zaměstnává téměř 100 pracovníků, systém údržby a další služby jsou na smluvní bázi.

 
 
Reklama