Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezóna je za dveřmi. Jak se na ni nejlépe připravit?

Čas letí kupředu rychleji než Usain Bolt v nových tretrách a léto se pomalu ale jistě chýlí ke konci a ve vzduchu už je cítit vůně podzimu. Připravte se na něj s předstihem, a nejen vyndáním zimních bund z almary. Prozradíme vám, co vše je třeba obstarat před začátkem topné sezóny.

Prověřte, zda je váš dodavatel energie stále výhodný
Prověřte, zda je váš dodavatel energie stále výhodný

Začátek a konec topné sezóny je jasně stanovený vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu. č. 194/2007 Sb. Zatímco tedy otopné období trvá od 1. září 2017 do 31. května následujícího roku, dodávka teplé energie domácnostem začne až tehdy, když 2 dny po sobě klesne průměrná denní teplota pod 13 °C a den následující se nedá očekávat žádné výrazné zlepšení.

Pokud byste chtěli začít topit dříve, musíte o to požádat příslušnou teplárnu. Podmínkou je, že s předčasnými dodávkami musí souhlasit ⅔ konečných spotřebitelů. Výjimkou jsou domácnosti napojené na teplárenské sestavy skrze domovní výměníkové stanice. Ty mohou s vytápěním začít dle vlastního uvážení. Ať už však patříte do jedné či druhé skupiny, je třeba se na topnou sezónu řádně připravit, aby vás po jejím vyúčtování netrefil šlak myokardu.

Prověřte, jestli je váš dodavatel stále výhodný

Jak? Jednoduše si pomocí online kalkulačky zjistěte jaká je aktuální cena plynu u jednotlivých dodavatelů na trhu a nejlevnější nabídku porovnejte s částkou, kterou vám aktuálně za odběr účtuje váš dodavatel. Vychází vám úspora v řádu tisíců korun ročně? V tom případě není proč váhat, změna dodavatele se vám rozhodně vyplatí.

Přesně vypočítat úsporu za plyn si můžete, pokud víte, v jakém rozmezí se pohybuje vaše spotřeba. Údaje pak stačí doplnit do kalkulačky a ta na základě zadaných dat zjistí, o kolik ulevíte rodinnému rozpočtu s novým dodavatelem. Prohlédnout si můžete jak obecné, tak detailní srovnání.

Porovnat ceny elektřiny i plynu si zvládnete z pohodlí domova. Jakmile si vyberete výhodnějšího dodavatele, stačí odeslat nezávaznou poptávku a vyčkat na telefon od specialisty, který s vámi projde celý proces změny a také odpoví na všechny vaše otázky. Pokud vám budou podmínky nového dodavatele vyhovovat, naplánuje s vámi změnu a vyřídí veškeré formality.

Zkontrolujte všechny radiátory

Nemusíte hned hledat telefonní číslo na revizního technika. Připravit radiátory na zimu zvládne každý sám. Topné těleso nejdříve zkontrolujte pohledem. Žebroví musí být čisté, bez prachu a nezakouřené. Jinak se snižuje účinnost. Nánosů nečistot se jednoduše zbavíte vysavačem. Kohoutky topení mohou být puštěné na plný výkon, ale když nebudou radiátory odvzdušněné, bude doma zima jako na Sibiři.

Máte vlastní kotel? Proveďte jeho revizi

Stačí výměník zanesený sazemi a výhřevnost kotle se sníží hned o několik procent. A to nemluvíme o možném nebezpečí, které při nedostatečné údržbě vzniká. Revizi je třeba provádět nejméně každé dva roky a provést by ji měl certifikovaný technik. Podobně je to i u krbových kamen. Kontrola komínu je dokonce povinná. Pokud chcete zvýšit tepelnou účinnost, důkladně krbové dřevo zbavte vlhkosti. Sušení může trvat i jeden nebo dva roky.


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.