Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automat na uhlí 4. třídy od firmy GIENGER

Prvním certifikovaným automatickým kotlem na uhlí 4. třídy, použitelným pro instalace do rodinných domů v rámci kotlíkových dotací, je model CosmoTHERM U 25. Jmenovitý výkon tohoto výrobku je 20 kW. Je to první výrobek ve svém segmentu zařazený do oficiálního seznamu dotovaných kotlů, vytvořeného Státním fondem životního prostředí.

Výrobek je dostupný výhradně v obchodní síti firmy GIENGER. Tento obchodní řetězec se specializuje na dodávky topenářského zboží přes síť proškolených montážních a servisních firem. Na území Moravskoslezského kraje má 12 vlastních poboček a více než 100 proškolených smluvních partnerů, zaměřujících se na instalace automatických kotlů na tuhá paliva. Holding GC SKUPINA, jíž je firma GIENGER součástí, je největší evropský velkoobchodní řetězec specializovaný na dodávky tepelné techniky pro odborné montážní a servisní firmy.

Kotle 4. třídy oproti 3. třídě mají celou řadu výhod. Zásadní rozdíl je samozřejmě o 20 tisíc Kč vyšší kotlíková dotace. Pro uživatele je důležitou vlastností účinnost, která u kotlů 4. třídy může být až o 10 % vyšší než u běžných výrobků 3. třídy. Díky tomu lze ročně ušetřit 2 až 3 tisíce Kč na nákup paliva.

Mezi hlavní konstrukční prvky kotle CosmoTHERM U 25 patří ocelový výměník z 8 mm oceli, oddělený podstavec a zásobník, účinnost až 89 % a zásobník paliva s obsahem 280 litrů. Roční provozní náklady na hnědé uhlí ořech 2, pro které je certifi kován, se u tohoto výrobku běžně pohybují v rozmezí 12 až 20 tisíc Kč.

Vývoj a výroba kotlů na tuhá paliva CosmoTHERM probíhá ve firmě Benekov, která sídlí ve městě Horní Benešov v Moravskoslezském kraji. Dnes patří tato firma s více než 60letou tradicí mezi významné evropské výrobce automatických kotlů na tuhá paliva, které vyváží do více než 20 zemí Evropy a Asie.

Nyní zcela nově zařazen do 4. emisní třídy také kotel CosmoTHERM U35 s výkonem 35 kW.

  • účinnost kotle U 35 je až 85 %
  • účinnost kotlů ve 4. tříde je až o 10 % vyšší než u kotlů 3. třídy
  • emise z kotlů 4. třídy jsou zhruba poloviční oproti kotlům ze 3. třídy
  • certifikované palivo je hnědé uhlí ořech 2
  • řídící jednotka BENEKOV EM 250 umožňuje jednoduché ovládání
  • snadná montáž kotle díky odděleného podstavce a výměníku z 8 mm plechu
  • šnekový podavač umožňuje zpětný chod v případě zablokování palivem
  • kotel lze napojit na prostorový termostat umožňující ovládat jej na dálku
  • zásobník paliva umožňuje bezobslužný provoz po dobu 2 až 3 dnů podle intenzity vytápění objektu
  • masivní litinový hořák
  • elektrický příkon pouhých 123 W

Pokud máte zájem získat dotaci 60 000 Kč na kotel CosmoTHERM U 25 nebo U35,
najdete více informací na www.gienger.cz nebo na www.cosmotherm.cz

CosmoTHERM U 25 - 2
CosmoTHERM U 25 - 2
CosmoTHERM U 25 - 1
CosmoTHERM U 25 - 1


GIENGER spol. s r.o.
logo GIENGER spol. s r.o.

Velkoobchod - topenářská, instalační, sanitární a klimatizační technika. Holding GC SKUPINA tvoří celkem 8 společností. Sortiment: plynové kondenzační kotle, kotle na tuhá paliva a biomasu, elektrokotle, otopná tělesa, koupelnové radiátory, ohřívače, ...