Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Automatický nebo jen „automatický“ kotel na pelety?

V dnešní době se na našem trhu setkáváme s množstvím nejrůznějších produktů, v jejichž názvu se zdůrazňuje slovo „automatický“. Bohužel neexistuje standard, který by definoval přesný význam tohoto slova v souvislosti s kotli na biomasu. Který výrobek si ono přídavné jméno v názvu skutečně zaslouží?

Slovník cizích slov uvádí: automatický = samočinný

Vyjdeme-li ze zmíněné definice, měl by takto označený produkt zvládat všechny procesy spojené s jeho fungováním sám. Samozřejmě za podmínky, že byl správně nainstalován a nastaven.

Zaměřme se blíže na oblast kotlů na biomasu (pelety) a zkusme identifikovat funkce, které mohou být (či skutečně jsou) „automatické“.

Podávání paliva do hořáku

Všechny dnes prodávané kotle na pelety podávají palivo automaticky. Liší se snad jen tím, že některé umí navíc dávkovat přesné množství paliva potřebné pro určitý výkon a jiné palivo pouze podávají. Co to konkrétně znamená pro zákazníka? V případě, kdy kotel neumí pracovat s výkonem dle konkrétních potřeb vytápěného objektu, je nutné si pořídit akumulační nádrž. Nádrž instalaci systému vytápění zbytečně prodraží a zabere místo, které by bylo možné využít např. pro uskladnění paliva.

Zapálení paliva

Není výjimkou, že si „automatický“ kotel i od renomovaných výrobců neumí sám zapálit palivo! Po nastudování návodu k použití uživatel zjistí, jak správně naskládat třísky či tuhý líh na hořák, aby bylo možné kotel zprovoznit. Osobně si myslím, že označit zařízení jako „automatické“ a přitom dát zákazníkovi návod, jak jej ručně zapálit, je minimálně troufalé. V případě, že kotel není schopen sám zapálit palivo, je nutné buď chodit pravidelně zapalovat ručně (a buďme realisté – tohle nikdo dělat nebude), anebo v kotli trvale udržovat žhavé jádro s malým, ale trvalým přísunem paliva. Což samozřejmě v zimě tolik nevadí, protože teplo potřebujeme. V mírnějších měsících to však znamená, že topíme v kotli, aniž bychom teplo využili a tento malý nedostatek se nám tak poněkud prodraží. Oproti tomu kotel, který si umí kdykoli dle potřeby sám zapálit, můžeme v létě bez problémů využívat k ohřevu TUV.

Plně automatický kotel na pelety TK 14 firmy AMTEO
Plně automatický kotel na pelety TK 14 firmy AMTEO

Čištění výměníku

Při spalování se ohřívá vzduch a tento horký vzduch prochází výměníkem, ve kterém dochází k přenosu tepla do vody topného systému. Bohužel ohřátý vzduch sebou nese nečistoty, které se ve formě sazí usazují ve výměníku. Saze vytváří vrstvu, která zhoršuje přenos tepla. Z tohoto důvodu je nutné výměník průběžně čistit. Čím kratší je interval mezi čištěním, tím více tepla se dostane do topného systému a nikoliv do komína. Pro běžného pracovně (či jinak) vytíženého člověka, který se však chce chovat ekonomicky, je tu možné řešení – kotel, který se na základě impulsů z řídicí jednotky čistí automaticky. Dochází k čištění pravidelně, v malých časových intervalech (např. každou hodinu), bez nutnosti zásahu uživatele. Účinnost kotle se tak udržuje stále na vysoké úrovni a uživatel šetří nejen čas, ale i peníze. Mnohé na trhu nabízené kotle se však stále čistí manuálně. K tomu, aby bylo dosaženo stejné efektivity výměny tepla jako u kotle s automatickým čištěním, je nutné jej několikrát do týdne rozdělat a vyčistit.

V tomto krátkém přehledu jsou zmíněny tři body, tři důležité funkce, o které by se měl zákazník zajímat v případě, že uvažuje o koupi skutečně automatického kotle na biomasu. Automatický kotel na biomasu je produkt, který se snaží svými užitnými vlastnostmi přiblížit standardům plynového kotle, kterých však nikdy nemůže zcela dosáhnout, protože se jedná o kotel na tuhá paliva.

Martin Koňařík pracuje jako produktový manažer české firmy AMTEO, výrobce automatických kotlů na biomasu.

 
 
Reklama