Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kamstrup představuje unikátní technologie pro přesné měření energií

Výrobky dánského výrobce Kamstrup A/S mají známku nejvyšší kvality a zároveň příznivou cenu. Kamstrup dodává široké spektrum výrobků pro průmysl, teplárenství, vodárenství, pro správu nemovitostí a obchodních center.

Za známkou nejvyšší kvality výrobků společnosti Kamstrup A/S stojí dlouholetá zkušenost a vlastní vývoj. Zárukou spolehlivosti je kontrolovaná výroba ve vlastních výrobních závodech. Kamstrup A/S je známým inovátorem a jeho produkty po mnoho let určují trend nejen v oblasti technické, ale i v oblasti designu. Typický je i důraz na ekologii, skandinávská preciznost zpracování a zejména pověstný důraz na kvalitu.

Nový kompaktní měřič tepla a chladu MULTICAL® 302

Jedním z posledních příkladů je nový měřič tepla, chladu a kombinace tepla/chladu, MULTICAL® 302, který Kamstrup A/S nedávno uvedl na trh. V tomto případě jde o velmi zdařilou kombinaci tradičně vysoké přesnosti a příznivé ceny. Kamstrup, který se doposud orientoval převážně na teplárenské společnosti a tepelná hospodářství, tak potvrzuje svůj zájem i o oblast, která mu byla donedávna zapovězena, tedy oblast tzv. submeteringu. Mnoha uživatelům se tak naskýtá možnost používat špičková zařízení na jejich aplikacích. A že dánský výrobce dokáže opravdu mile překvapit, to předvedl nedávno se svojí inovativní řadou ultrazvukových vodoměrů MULTICAL® 21. Pokud tedy potřebujete přesně měřit spotřebu tepla v bytovém fondu, dodávky tepla a chladu v obchodních a administrativních centrech a budovách, nebo hledáte vhodný univerzální přístroj pro širokou škálu instalací, je MULTICAL® 302 určen právě pro Vás.

Dovolte nám, abychom Vás blíže seznámili s klíčovými vlastnostmi, tohoto kompaktního přístroje.

Inovativní řada ultrazvukových vodoměrů MULTICAL, Nízký profil měřiče MULTICAL 302 kopíruje kruh
Nízký profil měřiče MULTICAL®302 kopíruje kruh

MULTICAL® 302 má unikátní design, který nejenže zaujme na první pohled, ale je i velmi praktický. Kruhové provedení, poloměr od osy průtokoměru jen 59 mm a celkově nízký instalační profil, zaručují snadnou možnost instalace do velmi stísněných prostor a to téměř v jakékoli instalační poloze.

I přes své malé rozměry jde ale stále o přístroj s překvapivě vysokým výpočetním výkonem. K dispozici je rovněž velké datové úložiště. Měřič ukládá 15 ročních, 24 měsíčních, 460 denních a 960 hodinových hodnot. Provozovateli nebo správci tak dává možnost nahlédnout do historie a jednoduše identifikovat a analyzovat různé provozní stavy soustavy nebo instalace.

 

Ultrazvukový průtokoměr ULTRAFLOW®

Ultrazvukový průtokoměr ULTRAFLOW®
MULTICAL®302 s ultrazvukovým průtokoměrem ULTRAFLOW®

Ultrazvukový průtokoměr ULTRAFLOW®, který je celokovový, tvoří kompaktní celek. Má odolnou konstrukci, spolehlivě měří v rozsahu teplot média 2–130 °C a v tlakové třídě až PN25. Stavební délky jsou k dispozici v rozmezí 110 až 220 mm, s nominálními průtoky Qp 0,6; 1,5 a 2,5 m3/hod. Průtokoměr tak můžeme bez omezení použít jak pro měření tepla, tak pro měření chladu a samozřejmě i kombinované měření tepla a chladu. V neposlední řadě má průtokoměr velmi nízkou tlakovou ztrátu. Signálový kabel umožní navíc oddělit kalorimetr a umístit jej na stěnu, v případě, že nevyhovuje typicky kompaktní umístění kalorimetru na průtokoměr.

Know-how výrobce, který po tři desetiletí vyvíjí, vyrábí a dodává ultrazvukové průtokoměry, nabízí vysokou přesnost a velké dynamické rozsahy R100 a R250 a poměr mezi počátečním a saturačním průtokem činí úctyhodných R1600.

Měření teplot na přívodním a vratném potrubí zajišťuje pár přesných teplotních snímačů Pt500 s 1,5 m dlouhým kabelem. Ty je možné instalovat do nerezových jímek, do potrubí nebo jeden snímač do potrubí a druhý přímo do průtokoměru.

Technické parametry

Produkty Kamstrup se všeobecně vyznačují velmi nízkou spotřebou. MULTICAL® 302 je napájen baterií a podle provedení lze zařízení provozovat 6 nebo 12 let. Díky této zanedbatelné spotřebě se používají baterie s nízkým obsahem lithia, což znamená, že přepravované zboží není klasifikováno jako nebezpečný náklad a výrazně tak klesají náklady na přepravu.

Měřič je vybaven několika komunikačními kanály. Kromě klávesnice, velkého displeje a menu, které je přehledné a zcela v duchu uživatelsky orientované nabídky, je k dispozici i infračervené komunikační rozhraní pro datovou komunikaci, nastavení a správu měřiče. Dále jsou k dispozici vestavěné moduly M-Bus nebo wireless M-Bus, s módy C1/T1. Komunikace je šifrovaná a plně v souladu s normou EN 13757:3 a 13757:4, takže nikdo nebude mít problém se zařízením komunikovat a data dálkově odečítat.

MULTICAL® 302 je dodáván s výchozím ověřením, podle směrnice MID. Štítek je gravírovaný na těle kalorimetru, vlevo. Pokud jde o měření chladu, je štítek umístěný naopak vpravo, ve shodě s PTB. V případě kombinovaného měření jsou pochopitelně umístěny oba štítky. Ačkoli to nebývá vždy pravidlem pro tuto třídu měřidel, tak MULTICAL® 302 splňuje požadavky na přesnost dle metrologických tříd 2 a 3. Lze jej tak snadno použít jako standardní fakturační měřidlo. Přístroj lze samozřejmě, v akreditované laboratoři, kdykoli znovu ověřit.

Měřič se dodává a konfiguruje podle požadavků uživatele, ale i zde nabízí výrobce jednu zajímavou funkci, kterou ocení mnozí, kteří potřebují změnit základní nastavení před uvedením do provozu. Přístroj je mechanicky opatřený plombou, ale přesto lze téměř všechny parametry i nadále měnit. Je možné konfigurovat instalaci na přívodní/vratné potrubí, dále si zvolit základní jednotky v kWh, MWh nebo GJ. Můžete nastavit tzv. cílové datum, M-Bus adresu, datum a čas a mnoho dalších parametrů.

Ke konečnému zaplombování konfigurace dojde po instalaci a protečení prvního litru vody průtokoměrem. Tím se zprovozní komunikace, měřič ukončí transportního mód a začne plnohodnotně měřit.

Měřiče s modulární konstrukcí

Kromě tohoto zcela nového kompaktního měřiče nabízí Kamstrup celou škálu měřičů pro další aplikace. Modulární kompakt MULTICAL® 402 je vynikající volbou pro dimenze 0,6 až 15 m3/hod. Osvědčená konstrukce, výměnné komunikační moduly, minimální spotřeba, možnost načítání externích impulzů činí z tohoto zařízení vhodného kandidáta pro mnoho malých a středních aplikací. Naproti tomu MULTICAL® 602 zaujme svou velkou modularitou a univerzálností. Velké množství komunikačních modulů umožní předávat data do naprosté většiny dnes používaných sběrnic a sítí. Kromě základních modulů, jako je M-Bus, nabízí Kamstrup i jeho modifikace a různá provedení datových balíčků, dále wM-Bus, RF modul, RF modul s funkcí routingu, datový nebo analogový modul, KNX, ZigBee, BACNet, LON, N2, Ethernet, GSM/GPRS, MODBUS atd. Unikátní MULTICAL® 801 má jedinečnou konstrukci, vysoký stupeň ochrany a ohromný výpočetní výkon a je proto předurčen především pro použití v regulačních soustavách.

Měření spotřeby vody

V oblasti měření spotřeby vody pak Kamstrup nabízí unikátní vodoměry řady MULTICAL® a flowIQ™. Inteligentní vodoměr MULTICAL® 21 zajistí přesné a spolehlivé měření spotřeby pitné vody. Kompaktní konstrukce s integrovanou logikou a zabudovanou komunikací zcela mění pohled na to, jak snadno, přesně a spolehlivě měřit spotřebu pitné vody. Zabudovaná logika, sledování nelegální manipulace, monitoring netěsností nebo poruch sítě, to jsou další přidané hodnoty tohoto zařízení. Vodoměr je navíc vybaven komunikací, takže jej lze odečítat dálkově, bez nutnosti omezovat odběratele nebo Vás zbytečným plánováním odečítání. Čas je nejdražší komoditou a Kamstrup na to pamatuje. Proto Kamstrup není jen výrobcem měřičů a měřidel.

Dálkové odečty a zpracování dat

Mezi silné stránky společnosti Kamstrup patří i řešení pro dálkové odečty a zpracování dat. Výrobce se vždy etabloval jako dodavatel komplexní správy dat. Základní myšlenkou bylo nejen přesně a spolehlivě měřit, ale i jednoduše odečítat uživatelsky orientovanými aplikacemi a následně zpracovat data podle požadavků jednotlivých uživatelů. Proto nabízí více produktů, aby bylo možné aplikace plně adaptovat na stávající systémy nebo navrhnout jako zcela nová řešení.

Software pro čtečky a M-Bus Master

Tento software Vám zajistí správu a export dat s možností doplnění plug-in modulů pro rozšíření funkcionality. S tímto řešením můžete odečítat měřiče připojené do sběrnice M-Bus, měřiče s bezdrátovým RF modulem nebo wireless M-Bus komunikací.

READy

Inovativní systém pro vodoměry Kamstrup, s vysokým aplikačním výkonem a využitím chytrých telefonů a tabletů, s operačním systém Android.

PcSuite

Kamstrup ale myslí i na ty uživatele, kteří upřednostňují plně automatizovanou a komplexní správu dat. Přístroje tohoto výrobce nabízejí mnoho dalších funkcí, jejichž monitoring může pomoci správci sítě identifikovat poruchy a tak působit preventivně. Výkonný SW PcBaseIII, PcNetIII a Utili®Driver Vám poskytuje nepřebernou škálu možností v odečtech dat.

Společnost Kamstrup A/S – organizační složka, která je jediným oficiálním zastoupením výrobce v České republice, Vám zajistí kompletní technickou podporu, návrh cenových nabídek a rovněž Vám bude partnerem při přípravě Vašich projektů. Společnost rovněž zajišťuje prodej a dodávky zákazníkům z České republiky přímo z výrobního závodu ve Stillingu v Dánsku.

Instalací našich měřičů tak nezískáte pouze možnost přesného měření tepla, chladu a pitné vody, ale především partnerství pro dlouhodobou, systémovou spolupráci, s technickou i obchodní podporou přímo od výrobce, společnosti Kamstrup A/S.


Kamstrup A/S
logo Kamstrup A/S

Přímé zastoupení dánské společnosti Kamstrup A/S - výrobce měřičů energií. Dodáváme ultrazvukové měřiče tepla, chladu a vodoměry. Rovněž nabízíme komplexní systémy dálkových odečtů a zpracování naměřených dat.