Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropská komise umožní teplárnám získat víc povolenek a ušetřit

Evropská komise přistoupila na výpočet přidělování emisních povolenek pro české teplárenství na základě spalování uhlí.

emise TZB-info

Evropská komise přistoupila na výpočet přidělování emisních povolenek pro české teplárenství na základě spalování uhlí; tuzemské teplárny by tak v roce 2013 měly bezplatně získat o 30 procent více povolenek a výrazně ušetřit na výrobě. Původně komise navrhovala příděl povolenek stanovovat na základě emisního faktoru zemního plynu, ten však většina českých tepláren zatím nevyužívá. ČTK to sdělil Pavel Zámyslický z odboru změny klimatu ministerstva životního prostředí.

"Dle interního odhadu MŽP bude vyšší množství povolenek znamenat úsporu nákladů až 1,45 miliardy Kč, což by se mělo pozitivně odrazit na účtech domácností, které tak mohou ročně ušetřit až 1000 Kč," uvedl náměstek ministra životního prostředí Ivo Hlaváč.

Postupně se podle Zámyslického bude výpočet pro udělování povolenek teplárnám zpřísňovat a od roku 2018 se bude stanovovat na základě emisního faktoru zemního plynu. Současný systém umožní podle MŽP provozovatelům tepláren do roku 2018 postupnou modernizaci a přechod na nové nízkoemisní technologie. EU totiž v příštích letech plánuje výrazně zpřísnit emisní limity energetických podniků.

"Změna, kterou jsme na úrovni Evropské unie prosadili, je vynikající zprávou pro několik milionů lidí, které ostatně i právě teď zahřívá teplo z hnědouhelných zdrojů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Zhruba 1,6 milionu českých domácností zásobovaných centrálním teplem z hnědého uhlí se nemusí bát skokového zdražení tepla," doplnil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček.

Základ pro výpočet emisních povolenek měly představovat plynové teplárny, které využívají hlavně staré členské země Evropské unie. Česká republika ale společně se Slovenskem, Polskem, Maďarskem, Maltou, Litvou, Kyprem, Bulharskem a Rumunskem přiměly Evropskou komisi záměr přehodnotit a zavést systém výpočtu na základě spalování uhlí.

Podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka představuje nové opatření pro české teplárny určitou pomoc. "Zatím ale nemůžeme hodnotit jeho konkrétní dopady, protože nemáme podrobné informace," uvedl Hájek.

 
 
Reklama