Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový model tepelného čerpadla vzduch/voda

Firma G-TERM představuje novinku v oblasti tepelných čerpadel vzduch/voda, tepelné čerpadlo Ai1QLi.

Novinku v oblasti stále populárnějších tepelných čerpadel systému vzduch/voda představuje jeden z jejich předních dodavatelů u nás, firma G-TERM. Nové tepelné čerpadlo nese označení Ai1QLi a je ekonomickou variantou známého systému s venkovní jednotkou Mitsubishi ZUBADAN.

Právě „ZUBADAN“ je v poslední době na poli vzduchových tepelných čerpadel asi nejčastěji citovaný název. Na internetu se vedou diskuze o jeho zajímavých technických parametrech. Topný výkon u těchto jednotek totiž neklesá ani v -15°C venkovního vzduchu. Jednotka "žije" i v -25°C a dosahuje poměrně vysokých výstupních teplot i v hlubokých mrazech. Tábor diskutujících je rozdělen na příznivce a odpůrce. „Zcela objektivně musíme konstatovat, že se o žádné perpetum mobile nejedná. Stačí se podívat na křivku příkonu,“ upozorňuje Petr Hoftych, product manager pro tepelná čerpadla G-TERM. U klasického tepelného čerpadla klesá výkon v závislosti na venkovní teplotě a taktéž lehce klesá příkon. Chybějící výkon jednotky dodává zpravidla vestavěný elektrokotel. U technologie ZUBADAN výkon neklesá, ale příkon s klesajícími venkovními teplotami roste. Jinými slovy jde o takový skrytý elektrokotel.

G-TERM se rozhodl uvést na trh i další, ekonomickou variantu tepelných čerpadel vzduch/voda s venkovními jednotkami Mitsubishi. Výhody jsou zřejmé. „Zákazník dostává možnost nákupu vysoce kvalitní technologie od světového výrobce za přijatelnou cenu. Vnitřní jednotka je totožná jako u vyšší třídy tepelného čerpadla G-TERM Ai1QL. Je tak zachován rozsah možností jako je příprava teplé vody, možnost napojení solární soustavy, bazénu, více topných okruhů a podobně,“ vyjmenovává výhody Petr Hoftych. Tepelné čerpadlo Ai1QLi samozřejmě umožňuje i chlazení. Pro přípravu teplé vody je zde integrován zásobník o objemu 250 litrů. Součástí je také elektrokotel s výkonem 6 kW a kompletní hydraulická sestava včetně oběhového čerpadla sekundární strany. Rozdíl ceny oproti vyšší třídě se pohybuje kolem 30.000 korun.


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...

 
 
Reklama