Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová generace regulačních ventilů Acvatix společnosti Siemens

Nové regulační ventily Acvatix od Siemens jsou určeny pro řízení průtoku v soustavách vytápění, větrání a klimatizace (HVAC). Umožňují lépe využít energii obsaženou v médiu a jsou v provozu méně hlučné.

Produkty skupiny Acvatix v minulých desetiletích získaly velmi dobrou pozici na trhu a v oboru HVAC jsou známé díky své přesné regulační funkci a provozní spolehlivosti. Nová generace ventilů představuje sortiment, který byl zcela přepracován na základě dlouhodobého know-how v oboru. Kompletní řada regulačních ventilů nyní beze zbytku pokrývá požadavky všech typů úloh vyskytujících se v centrálních soustavách HVAC, a umožňuje tak při použití standardního přístroje vyřešit prakticky libovolnou situaci.

Při vývoji ventilů nové generace se technici společnosti Siemens zaměřili především na optimalizaci průtoku média ventily.
  • Podařilo se jim zmenšit hysterezi ventilu, která snižuje hospodárnost využití energie, a současně výrazně eliminovat tzv. vychylovací zóny, v nichž vzniká hluk následně se šířící po síti potrubí v budově.
  • Výsledkem vývoje jsou ventily, které umožňují lépe využít energii obsaženou v médiu a jsou v provozu méně hlučné. Optimalizované ventily dosahují při téže jmenovité světlosti (DN) až o 30 % větších hodnot součinitele průtoku (kvs).
  • Díky mimořádně jemnému odstupňování hodnot kvs u ventilů řady Acvatix je v praxi zpravidla k dispozici ventil s hodnotou kvs dostatečně blízkou k hodnotě vypočítané.

Nové ventily řady Acvatix

Nové ventily řady Acvatix mají také celkově optimalizovanou konstrukci s odlehčeným tělesem. Úspora hmotnosti činí v průměru 12 %, což usnadňuje manipulaci s ventily při jejich instalaci.

Nová řada nabízí namísto dřívějšího velkého počtu rozličných variant ventilů menší počet přístrojů univerzálního typu, čímž se dosáhlo účelné redukce šíře sortimentu. Novinkou tohoto druhu je např. přírubový ventil bez silikonových komponent použitelný při teplotě až 220 °C, který jedním provedením nahrazuje tři předchozí varianty řad ventilů. Projektanti a montéři tak mohou vybírat z celkové nabídky ventilů jednodušeji a s větší jistotou.

Regulační ventily nové generace jsou zpětně kompatibilní se všemi produkty skupiny Acvatix vyrobenými za posledních 30 let, což při modernizacích již existujících soustav HVAC znamená velmi podstatný přínos.

Na český trh budou v lednu 2012 uvedeny dvoucestné přírubové ventily VVF43.. v tlakové třídě PN16 (DN65 až DN150), trojcestné přírubové ventily VXF43.. v tlakové třídě PN16 (DN65 až DN150), dvoucestné přírubové ventily VVF53.. v tlakové třídě PN25, resp. PN16 (DN15 až DN150) a trojcestné přírubové ventily VXF53.. v tlakové třídě PN25, resp. PN16 (DN15 až DN150).


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama