Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Brno chce energii a plyn kupovat v elektronických aukcích

Brněnská radnice by měla příští rok ušetřit na nákupu elektřiny a plynu. Obě komodity poptává v elektronických aukcích.

Aukce na nákup plynu se už uskutečnila, vyhrála firma E.ON s cenou 2,178.000 korun. Cena platí na 11 měsíců příštího roku od února do prosince. Letos za stejnou dobu radnice zaplatí 2,8 milionu korun, úspora tak činí přes 600.000 korun, uvedl v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Elektronická aukce umožňuje ceny ještě během soutěže snižovat. Ukázal to i radniční tendr na nákup plynu. E.ON původně nabízel cenu 2,3 milionu korun. Potom ji firma o více než 100.000 korun snížila.

Aukce na nákup plynu byla minulý týden a zúčastnily se jí tři firmy. Další aukce na nákup elektřiny se podle mluvčího bude konat za týden, soutěžit by v ní měly čtyři subjekty.

Od aukcí si radnice slibuje úspory. Dvojnásob důležité je to prý v době nižších daňových příjmů, kdy například městské příspěvkové organizace měly příští rok podle původních plánů dostat od města provozní příspěvky nižší o 20 procent. Radní nakonec od 20 procent ustoupili, úsporám se však podle primátora Romana Onderky (ČSSD) nikdo nevyhne.

Brno má roční příjmy zhruba 11 miliard korun. V posledních letech jsou oproti doby před hospodářskou krizí podle Onderky nižší ročně asi o 700 milionů korun.

 
 
Reklama