Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahájen XIX. ročník mezinárodní výstavy INFOTHERMA v Ostravě

Dnes byl na ostravském výstavišti Černá louka slavnostně otevřen XIX. ročník specializované mezinárodní výstavy topenářské techniky Infoterma. Popularitu výstavy vyjadřuje účast 369 vystavovatelů.

Výstavu slavnostně zahájili v pondělí 16. ledna 2012 v 9.00 hod. ve foyer ostravského výstaviště:

Europoslanec Ing. Evžen Tošenovský
Ředitel odboru elektroenergetiky Ministerstva průmyslu a obchodu Ing. Roman Portužák, CSc.
Za Ministerstvo životního prostředí RNDr. Lukáš Ženatý, Ph.D.
Viceprezident hospodářské komory Ing. Pavel Bartoš
Předseda Krajské hospodářské komory Ing. Jan Březina
Prof. Ing. Tomáš Čermák, CSc. a Prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. z Vysoké školy báňské
Ing. Martin Říman
Ing. Josef Bubeník
Dále se zahájení zúčastnili poslanci, senátoři, ředitelé organizací a firem, představitelé vysokých škol, zástupci sdělovacích prostředků a další hosté.

Výstava se koná 16. – 19. ledna 2012, denně od 9.00 do 18. hod.

Pro Infothermu 2012 vybral pořadatel výstavy - Agentura Inforpres 369 domácích a zahraničních vystavovatelů, což je plná kapacita ostravského výstaviště.

Výstava je již od svého prvého ročníku zaměřena na vytápění, úspory energie a využívání obnovitelných zdrojů a je největší takto specializovanou výstavou v ČR a SR.

Nomenklatura představuje 70 samostatných kapitol, které se snaží obsáhnout celou problematiku tepelné pohody našich příbytků za ekonomicky dostupných podmínek. Jedná se o téma, které se bytostně dotýká nejen poloviny „národa“, která bydlí v rodinných domcích a je odkázána na lokální topeniště, ale čím dál více i ostatních, kteří jsou zamořování dýmem a zplodinami z lokálních topenišť majitelů, kteří si již nemohou dovolit vytápění ušlechtilými palivy a topí často vším, co hoří.

Na každoroční enormní nárůst cen ušlechtilých paliv reaguje výstava představením, pokud možno všech forem úspor energie, tak, aby bylo možno zachovávat moderní způsob vytápění, anebo uplatňovat alternativní řešení. Například polovina všech vystavovaných kotlů na Infothermě 2012 jsou na tuhá paliva, které při spalování odpovídajících paliv, jsou šetrné k životnímu prostředí a zachovávají alespoň částečně komfort vytápění.

Podle návštěvnických anket z minulých ročníků je na výstavách největší zájem o novinky otopných systémů. Proto podstatná část výstavní plochy je na Infothermě 2012 věnovaná kotlům, krbům, kachlákům a dalším otopným systémům. Řada z nich je předváděna v „chodu“ na venkovních výstavních plochách.

Návštěvníkům jsou poskytovány informace čím a za kolik topit, výhřevnost paliv a aktuální ceny energií a paliv od jednotlivých dodavatelů.

V rámci úspor energie se představí mimo jiné přes 80 firem s novinkami v izolačních materiálech, nízkoenergetickou a pasivní výstavbou, zateplovacími systémy, termoregulačními okny a měřící a regulační technikou.

Kromě dřeva, jsou zde představeny neobvyklé stavební materiály, jako je stavebnictví z nepálených cihel, využívání slámy, rákosu, technického konopí, lněného pazdeří, ovčí vlny apod., které mají nejen vynikající izolační schopnosti, ale neobsahují škodliviny a v objektech udržují přirozené mikroklima.

Výstava je také nejen přehlídkou 45 firem s tepelnými čerpadly, ale v rámci odborného doprovodného programu se uskuteční k tomuto tématu oborový den, kde budou mimo jiné poprvé v republice předány certifikáty kvality vybraným výrobkům a firmám. Toto předání se uskuteční v úterý 17. ledna v 13.35 hod. v kongresovém centru na výstavišti.

Součástí výstavy je také odborný doprovodný program, který je pro návštěvníky výstavy zdarma a bude zde předneseno 38 odborných přednášek.

K objektivizaci informací, které získají návštěvníci v jednotlivých expozicích, slouží poradenské středisko se zástupci jednotlivých ministerstev, pod jejichž záštitou se výstava koná, Hospodářské komory, jednotlivých svazů, cechů, asociací a dalších odborníků z jednotlivých oborů.

Mediálními partnery výstavy je 42 českých a slovenských odborných časopisů, internetových portálů a deníky MF DNES a PRÁVO.

Infotherma 2012 se koná pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva zemědělství. Na uplynulých 18. ročnících se prezentovalo již přes 4 500 domácích a zahraničních vystavovatelů a výstavy shlédlo přes 440 000 návštěvníků.

www.infotherma.cz
 
 
Reklama