Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tepelná čerpadla: Zkušenosti majitelů a možnost získání dotace

Pojem tepelné čerpadlo se v souvislosti s úsporným vytápěním objevuje stále častěji. Přinášíme zkušenosti majitelů a návod jakým způsobem si nejlépe tepelné čerpadlo opatřit a získat na něj dotaci.

Přestože tepelná čerpadla patří v současnosti k moderním a léty ověřeným zdrojům tepla pro vytápění, mnozí majitelé rodinných domů s jejich pořízením dosud váhají. Tepelné čerpadlo přináší mnohdy i více než poloviční úsporu oproti standardním zdrojům tepla, navíc může sloužit i k ohřevu teplé vody a také jako klimatizace v letním období. Vyžaduje však vyšší vstupní náklady, které jsou pro mnohé investory odrazující, a to i přes brzkou návratnost vynaložených prostředků.

Jak se žije s tepelným čerpadlem

Většina majitelů domů, ve kterých slouží jako zdroj vytápění tepelné čerpadlo, si jeho provoz chválí a hodnotí jej jako výrazně úsporný. I přes vyšší pořizovací náklady, které museli vynaložit, by dnes neměnili.

Spokojený majitel tepelného čerpadla pan Jan Šalomoun z Nových Hradů doplňuje konkrétnější informace. „S tepelným čerpadlem země/voda značky Danfoss jsem již dvě topné sezóny naprosto spokojen a jsem rád, že jsem se takto rozhodl i přes strašení kamarádů, že mi tepelné čerpadlo dům nevytopí a přinese jen problémy. Čísla hovoří jasně. Za tuto topnou sezónu jsem zaplatil 11 380 Kč včetně ohřevu teplé vody a v místnostech mám 23 °C.“

Pokračování zprávy



E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama