Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Neptus: vertikální tepelná čerpadla voda-vzduch určená speciálně pro komerční budovy

Řada tepelných čerpadel Neptus se vyznačuje nejvyšším na trhu dostupným výkonem, výborným faktorem účinnosti EER a faktorem COP dosahujícím hodnoty 4,3. Speciálně určeno pro vytápění a klimatizaci komerčních budov.

Typová řada obsahuje devět typů tepelných čerpadel různých velikostí ve vertikálním uspořádání voda-vzduch a ve verzi s chlazením, s tepelným výkonem 28 až 109 kW a výkonem chlazení 24 až 93 kW. Jednotky obsahují chladivo R-410A a jsou speciálně určené pro vytápění a klimatizaci nových nebo renovovaných komerčních budov.

Tepelná čerpadla Neptus dodávají a získávají energii buď z vody obsažené ve vodním okruhu (v uzavřené smyčce, v níž cirkuluje voda poháněná čerpadlem) nebo z geotermálního systému, v němž voda získává energii z podloží.

Řada Neptus zaručuje nejvyšší energetickou účinnost s koeficientem účinnosti chlazení EER (Energy Efficiency Ratio) o 11 % vyšším než mají běžné jednotky a s koeficientem účinnosti topení COP (Coefficient Of Performace) dosahujícím hodnoty 4,3, což je o 5 % lepší hodnota ve srovnání s běžnými tepelnými čerpadly. Technika Plug-Fan od společnosti CIAT zvyšuje účinnost systému ventilace a snižuje spotřebu energie o až 30 %. Potřebného výkonu se dosahuje pomocí nazpět zakřivených lopatek rotoru z polypropylenu, které se průběžně přizpůsobují tlakové ztrátě v potrubním systému a filtrech, aby zajistily potřebný průtok vzduchu. Pohony s elektronickou komutací (EC) výrazně zvyšují účinnost a prodlužují životnost systému. Přímé připojení eliminuje nutnost použít řemenový převod, což dále snižuje ztráty a současně snižuje náklady na údržbu.

Čerpadla navíc při nepříliš vysokých teplotách okolí používají aktivní systém rekuperace, který ve srovnání s konvenční statickou rekuperací zvyšuje kapacitu i účinnost rekuperace. Specifický termodynamický okruh integrovaný do jednotky umožňuje získávat energii z odváděného vzduchu (uspořádání MRC), a tak přináší ještě větší úspory energie.

Nové jednotky obsahují řídicí modul AVANT, umožňující uživateli pohodlnou obsluhu. Jeho hlavní funkce jsou týdenní a měsíční plánování, dálkové ovládání a regulace teploty dodávaného vzduchu a teploty prostředí. AVANT PRO umožňuje zobrazovat hodnoty z řídicích panelů a snímačů až patnácti jednotek. AVANT a AVANT PRO mohou být doplněny o PlantVisor PRO 2, centralizovaný systém pro správu jednotek, který usnadňuje jejich instalaci a šetří náklady na údržbu a provoz.

Pro zajištění vysoké kvality vzduchu ve vnitřním prostředí se používá kvalitní filtrace a systém správy přívodu čerstvého vzduchu. Filtrace má dva stupně: předfiltraci s rámečkovým (G4) nebo kapsovým filtrem (F6 nebo F7) a druhý filtrační stupeň s kapsovými filtry (F6 až F9). Znečištění filtrů je sledováno snímači. Skříň ventilační jednotky umožňuje snadný přístup k ventilátorům, filtrům a kondenzátorům a umožňuje tak jejich snadné čištění a údržbu.

Systém správy přívodu čerstvého vzduchu přivádí chlazený vzduchu zvenčí, jestliže snímače koncentrace CO2 a VOC zaznamenají zhoršenou kvalitu vzduchu ve vnitřním prostředí. V komerčních budovách je zvláště efektivní režim volného chlazení, který lze použít po mnoho měsíců v roce a chlazení je v podstatě bez nákladů. Výsledkem je podstatná úspora spotřeby energie.

Instalace tepelných čerpadel Neptus je snadná. Různé možnosti montáže a konfigurace průtoku vzduchu umožňuje zařízení přizpůsobit omezením vyplývajícím z podmínek v místě instalace.

Tepelná čerpadla Neptus
 
 
Reklama