Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pozvánka společnosti ThermWet na FOR ARCH 2012

Hledáte ekonomické větrání do moderního rodinného domu? Větrat bez oken je bezesporu nejviditelnější změna v přístupu k užívání staveb. Přijďte se přesvědčit na stánek ThermWet 4C23 v hale vytápění.

Pozvánka ThermWet  na FOR ARCH 2012 rekuperační jednotky s výměníkem Helix

V současné době je na českém trhu již mnoho firem zabývajících se rekuperací pro rodinné domy. Drtivá většina používá rekuperační jednotky osazené deskovým výměníkem v různých variacích. Výhodou těchto výměníků je velká směnná plocha při malé velikosti samostatného výměníku. Nevýhodou je zamrzání těchto výměníků, které řeší jednotliví výrobci individuálně od předehřívání přiváděného vzduchu až po vypínání ventilátorů. Deskové výměníky bez přidání systému tepelné ochrany nepracují při teplotách pod 0 °C, kdy dojde k jejich zamrznutí a hrozí znehodnocení.

Řešení ThermWet

Konstrukci výměníku ThermWet nehrozí poškození zamrznutím i při teplotách -20 °C. Základem rekuperačních výměníků ThermWet je tenkostěnná šroubovice. Vzhledem k tomuto tvaru výměníku dochází ke změně charakteru proudění vzduchu uvnitř výměníku z laminárního na turbulentní. Laminární proudění je přímé s různými rychlostmi vzduchu v daném profilu, což snižuje účinnost předávání tepla, neboť dochází v místě styku vzduchu s pláštěm výměníku ke vzniku malé vrstvy, kde vzduch téměř stagnuje. Turbulentní proudění vzduchu stále mění směr proudění, a proto i rozdíly rychlostí vzduchu v daném profilu jsou minimální. Tímto způsobem se zvyšuje účinnost předávání tepla.

Ke zvýšení celkové účinnosti rekuperace přispívá kondenzace vodních par na povrchu výměníku. Při kondenzaci dochází k uvolnění energie(na 1l je to 538 kcal), která byla vodní páře dodána při jejím vzniku. Tato energie přihřívá těleso výměníku a následně i přiváděný čerstvý vzduch.

Výhody rekuperačních jednotek s výměníky Helix:
  • jednoduchost, bezporuchovost
  • odolnost proti zamrznutí
  • variabilní poloha umístění
  • nízké provozní náklady
  • komfort v obytných prostorech
  • snížení nákladů na vytápění
  • minimalizace vzniku plísní a roztočů
  • rychlé a efektivní odstranění odpadního vzduchu
  • chlazení budov při zapojení zemního kolektoru
  • spánek v tichém prostředí s přívodem čerstvého vzduchu (norma na CO2 je max. 1000ppm)
  • minimalizace bodavého hmyzu v obytných prostorech
  • trvalé zbavení budov vysoké vzdušné vlhkosti
  • příjemné prostředí pro alergiky – systém s rekuperací je osazen pylovými filtry
  • řešení radonové zátěže (norma pro novostavby 100Bq)

Instalace

Umístění jednotek ThermWet je variabilní od sklepních prostor až po technickou místnost či krov, a to ve vodorovné i svislé poloze. V případě zaklopení systému do sádrokartonového podhledu musí být zajištěn přístup k ventilátorům a filtračnímu boxu. Zaústění kondenzátu je vhodné do splachovací nádržky WC. Přes sifon lze zaústit kondenzát do kanalizace nebo odvětrání kanalizace.

Údržba

Rekuperační jednotky ThermWet jsou víceméně bezúdržbové. Čištění probíhá samovolně, výplachem kondenzátu. Médium filtračního boxu čerstvého vzduchu se mění dle potřeby jednou za dva až tři měsíce.


ThermWet s.r.o.
logo ThermWet s.r.o.

Společnost ThermWet s.r.o. zajišťuje kompletní řešení řízeného větrání s rekuperací do Vašeho domu. Vývoj, výroba, projekce, montáž a servis - vše pod jednou českou střechou! Vyrábíme a montujeme vlastní řadu rekuperačních jednotek Ventbox pro rodinné domy ...

 
 
Reklama