Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nový frekvenční měnič značky Siemens pro soustavy HVAC – úspornost a modularita

Siemens uvádí na trh nový frekvenční měnič G120P BT, určený pro soustavy vytápění, vzduchotechniky a klimatizace. Přístroj má modulární konstrukci se snadno vyměnitelnými částmi.

Frekvenční měnič G120P BT je vhodný k použití v aplikacích požadujících ekonomický a energeticky efektivní provoz motorů v čerpadlech nebo ventilátorech. Je k dispozici ve variantách se jmenovitým výkonem v rozmezí 0,37 až 90 kW.
Přístroj je modulární – skládá se z řídicí jednotky, výkonového modulu a ovládacího panelu (základní ovládací panel BOP-2, či inteligentní ovládací panel IOP) nebo záslepky. Toto uspořádání umožňuje vyměňovat namísto celého měniče pouze jeho jednotlivé komponenty. Například výkonový modul lze vyměnit beze změny nastavení parametrů celého měniče a přepojování signálových a silových kabelů.

Přístroj nabízí vysoký stupeň krytí IP55 (s ovládacím panelem BOP-2 nebo záslepkou), nebo IP54 (s panelem IOP), a lze jej tak použít i v náročném provozním prostředí při teplotě až 60 °C. Je vhodný například k regulaci rychlosti otáček ventilátorů a oběhových čerpadel ve vytápěcích a chladicích zařízeních. Nový frekvenční měnič nahrazuje přístroje řady Siemens SED2. V přípravě je měnič se stupněm krytí IP20, jež je určen k použití v rozváděči. Jeho uvedení na trh je plánováno na konci letošního roku.


Vzhledem k tomu, že je frekvenční měnič G120P BT zkonstruován pro použití s motory čerpadel a ventilátorů, nabízí mnoho bezpečnostních funkcí. Přístroj může standardně detekovat různé stavy (přetížení motoru, chod naprázdno, přetržení klínového řemene ventilátoru, zablokování ventilátoru apod.) a okamžitě na ně zareagovat třeba vypnutím čerpadla nebo ventilátoru, vydáním výstražného signálu, resp. spuštěním předem určené sekvence činností. V případě požáru se měnič automaticky přepíná do režimu havarijního provozu, a zabezpečuje tak, že systém ignoruje všechny externí poruchy a upozornění. V tomto režimu je žádoucí co nejdéle udržet přetlak v místnosti, aby zůstaly únikové cesty bez kouře a zároveň bylo možné snadno otevírat dveře na únikové cesty.

Frekvenční měnič G120P BT má funkce umožňující provozovat soustavy HVAC s co nejnižší spotřebou energie. Funkce hibernace podporuje na základě aktuálních požadavků automatický přechod do klidového režimu s minimální spotřebou energie a menším opotřebením zařízení. Měnič má také velmi malý zpětný vliv na rozvodnou síť a bez použití jakýchkoliv doplňkových komponent (např. síťových tlumivek) odpovídá normě IEC/EN 61000-3-12:2011. Na ochranu před výpadky soustav HVAC a zbytečnými provozními náklady má měnič funkci automatického opětovného náběhu.

Pro usnadnění montáže měniče jsou napájecí a motorové kabely připojeny k výkonovým modulům prostřednictvím odnímatelných konektorů (do velikosti měniče C) a připojovací svorky na řídicí jednotce jsou bezšroubové. Uživatelsky komfortní software Starter umožňuje uvést přístroj s pomocí PC do provozu, diagnostikovat jeho stav a optimalizovat chod. Přídavná paměťová karta MMC (Micro Memory Card) je velmi praktická pro kopírování konfigurací a lze ji použít pro bezpečnostní zálohování měničů.

Frekvenční měnič G120P BT má standardní komunikační rozhraní Modbus RTU, USS a BacNet MS/TP. Volbu lze rozšířit o přídavné moduly s rozhraním CANopen nebo Profibus. To umožňuje integraci do systémů pro automatizované řízení budov na celém světě – například do systému Desigo značky Siemens. Další informace o frekvenčním měniči G120P BT lze jsou k dispozici na internetové adrese http://www.siemens.cz/frekvencni_menice.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 
Reklama