Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové pyrolytické kotle ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30 na dřevo a uhlí

Nové pyrolytické kotle umožňují plně využít objem (130 l) komory jak pro kusové dřevo (délka polen až 53 cm), tak i pro menší dřevěná paliva. Nově certifikovaným palivem pro kotle ROJEK PK je i hnědé uhlí.

Tepelná technika

Z tepelné techniky zmíníme především nové pyrolytické kotle ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30 na dřevo a uhlí . Těší se stále větší oblibě. Mají horní plnění nakládací (odhořívací) komory, což umožňuje plně využít objem (130 l) komory, a to jak pro kusové dřevo (délka polen může být až 53 cm), tak i pro menší dřevěná paliva (například pro produkty drtičů dřevní hmoty ROJEK DH 10 – krátké kusové dřevo nebo dřevěné brikety). Dalším nově certifikovaným palivem pro kotle ROJEK PK je hnědé uhlí. Tímto se tyto pyrolytické kotle stávají univerzálními, neboť hnědé uhlí je stále více zajímavým palivem díky nízké ceně a dostupnosti. Mají však řadu dalších výhod a lze je přehledně shrnout do deseti bodů a nazvat deseti přednostmi těchto kotlů.

  1. Plnění nakládací (odhořívací) komory kotle je velmi jednoduché a rychlé (stačí odklopit horní přikládací dvířka).
  2. Větší objem nakládací (odhořívací) komory (130 l).
  3. Vysoká účinnost kotlů je 87,7–90,1 %.
  4. Maximální délka polenového dřeva je až 53 cm (vlhkost paliva do 20 %).
  5. Při jmenovitém výkonu mají delší dobu vyhoření spalovací komory – až 7 hodin dle výkonu kotle a typu palivového dřeva, – až 12 hodin dle výkonu kotle při spalování hnědého uhlí Ořech 1.
  6. Rychlý start kotlů je zajištěn větší plochou kotlového tělesa a výměníku, které jsou rovnoměrně vyplněny vodou o objemu 98 l, což dává předpoklad i vyšší životnosti při použití silnějších plechů kotlového tělesa s tloušťkou 5 mm.
  7. Čištění výměníku je snadné a to pomocí ovládací páky a čisticích spodních dvířek, které jsou přístupny z vnější strany. Páku i dvířka je možno mít v pravém provedení (standard) či levém provedení. Kotle obsahují méně keramických dílů než kotle obdobného typu.
  8. Splňují třídu 3 dle ČSN EN 303-5 (ve státech na západ od naší hranice je po nich veliká poptávka, neboť tato třída je zde při prodeji povinná).
  9. Řízeny jsou elektronickou ovládací jednotkou, která ovládá: odtahový ventilátor, teplotu vody v kotli – spouštění čerpadla a vypnutí ventilátoru, řízení teploty topné vody (min. a max.), manuální nebo automatický režim, dobu dohoření, ruční provoz při zatápění, regulovatelné otáčky ventilátoru, spalinové čidlo, ochranu kotle a regulátoru, zvukový alarm, volbu jazyků.
  10. Spalinové čidlo ovládací jednotky šetří až 13 % paliva, teplota výstupní vody je velmi stabilní, což prodlužuje životnost kotle. Kontrola teploty spalin na výstupu z kotle umožňuje docílit nízké emise prachu a plynů škodlivých pro životní prostředí.


ROJEK a.s.
logo ROJEK a.s.

Společnost ROJEK vyrábí teplovodní kotle na ruční přikládání, teplovodní kotle s automatickou dodávkou paliva, lehké dřevoobráběcí stroje (HOBBY), kombinované profesionální dřevoobráběcí stroje a klasické dřevoobráběcí stroje.

 
 
Reklama