Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém plošného temperování Fonterra Reno s ještě nižší a snadnější montáží

Suchý systém plošného temperování Fonterra Reno se vyznačuje rychlým zpracováním a nízkou stavební výškou. Obojí se společnosti Viega podařilo ještě vylepšit.

Suchý systém plošného temperování Fonterra Reno od společnosti Viega
Díky tomu, že potěr má vynikající samonivelační schopnosti, vytváří absolutně rovnou plochu, která je pochozí již po dvou až čtyřech hodinách. Po pouhých 24 hodinách lze pokládat koberec nebo dlažbu. (Foto: Viega)

Nové systémové prvky v kombinaci se speciálním potěrem (zalévací hmotou) umožňují montáž bez použití stavební desky. Tím se nejen sníží stavební výška o minimálně jeden centimetr, ale zkrátí se i celkový čas realizace. Po 24 hodinách je možné na podlahu pokládat dlažbu a koberec. Parkety a laminát lze pokládat po dalších 48 hodinách.

Ukládání flexibilní PB trubky do systémové desky plošného temperování Fonterra Reno od společnosti Viega
Flexibilní PB trubka z návinu se pokládá rychle a snadno: Lehký tlak stačí na to, aby se trvale pevně zafixovala v drážkách systémové desky. (Foto: Viega)

Systém plošného temperování Fonterra Reno tvoří jen 18 mm silné systémové desky ze sádrovláknitého materiálu s vyfrézovanými drážkami. Do nich se rychle a snadno ukládá flexibilní polybutenová trubka 12 x 1,3 mm z návinu. Tím se nejen zjednodušuje montáž PB trubky, ale desky lze následně přímo zalévat potěrem s vynikajícími samonivelačními vlastnostmi.

K tomu společnost Viega nabízí novinku v podobě potěru (zalévací hmoty). Ta se aplikuje přímo po položení topných okruhů. Jelikož má vynikající samonivelační schopnosti, lze bez náročného stěrkování nebo vyhlazování dosáhnout toleranci rovinnosti odpovídajících hodnotám uvedeným v DIN 18202 pro zvýšené požadavky. Nášlapná vrstva je navíc po zaschnutí tak stabilní, že na ni lze přímo pokládat podlahovou krytinu (parkety nebo laminát).

Doba schnutí zalévací hmoty odpovídá celkově výrazně rychlejšímu pracovnímu postupu. Bez přesného sledování je podlaha pochozí již po dvou až čtyřech hodinách, po 24 hodinách lze pokládat dlažbu nebo koberec. U parket, laminátu nebo PVC se doporučuje doba schnutí v trvání tří dnů (72 hodin).

Technické a designérské přednosti

Vedle přínosu v podobě úspor centimetrů světlé výšky místnosti a časově méně náročného zpracování má zalévací systém plošného temperování Fonterra ještě tu výhodu, že kompletní zalití PB trubek (kolem dokola) umožňuje lepší distribuci tepla do potěru. Systém tedy pracuje ještě účinněji, a z energetického hlediska úsporněji než doposud.

Kromě těchto „technických“ předností inovovaný program Fonterra Reno otevírá větší prostor pro designová řešení koupelen: Díky průběžné úrovni podlahy lze v jedné ploše pracovat s různými podlahovými krytinami. Například v oblasti vany nebo sprchy v úrovni podlahy s dlažbou, zatímco přechod do obytné části může být řešen pomocí "teplejších" dřevěných parket.


Komfortní plošné temperování s možností neomezené volby podlahových krytin – díky novému systému Fonterra Reno se zalévací hmotou. (Foto: Viega)

Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 
Reklama