Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průmyslové objekty: Udržování procesní teploty média v potrubí

Udržování procesních teplot médií v průmyslových objektech vyžaduje individuální a komplexní návrh, zkušenosti v oboru a kvalitní materiál často i určený také pro výbušné prostředí (Ex).

Udržování procesních teplot potrubí

UDRŽOVÁNÍ PROCESNÍCH TEPLOT

Udržování procesních teplot potrubí je v principu stejné, jako protimrazová ochrana potrubí. Rozdíl je pouze v udržovaných teplotách na potrubí. Často se jedná o udržování procesních teplot olejů, tuků, parafínů a jiných viskózních kapalin, u kterých bývá ochlazení během cesty potrubím nežádoucím efektem. Použitím elektrického topného kabelu se tepelná ztráta potrubí eliminuje a k ochlazování média v potrubí tak nedochází.
Jako topný prvek je vhodné použít samoregulační topný kabel. Pokud totiž nejsou v celé délce vyhřívaného potrubí stejné teplotní podmínky, samoregulační topný kabel na tyto změny plynule reaguje a v daných místech svůj topný výkon buď sníží nebo zvýší. Tím lze dosáhnout stejné teploty média v celé délce vyhřívaného potrubí. Samoregulační topný kabel je tedy tím nejlepším a nejspolehlivějším řešením. Důležitým faktorem pro správnou volbu topného kabelu jsou maximální teploty, kterým bude topný kabel vystaven. Samoregulační topné kabely SRHT jsou dodávány ve třech řadách teplotních odolností (až do 232°C ve vypnutém stavu).

Regulace
Celý systém udržování procesních teplot potrubí je závislý na vhodně zvolené regulaci. Aby bylo docíleno požadované teploty média v potrubí, je tím nejvhodnějším způsobem regulace použití kontaktního měření teploty přímo na vyhřívaném potrubí. U složitějších potrubních systémů by mělo být zohledněno individuální měření teploty pro různé dimenze potrubí nebo rozdílné teplotní podmínky působící na vyhřívané potrubí.
Parametry pro vypracování návrhu ohřevu potrubí:
  • materiál potrubí
  • rozměry potrubí (průměr a délka)
  • vyhřívané příslušenství (armatury, příruby, kolena, ventily, šoupátka atd.)
  • umístění potrubí (uvnitř/venku)
  • vyhřívané médium (voda, louh, olej, vzduch atd.)
  • materiál a tloušťka izolace
  • požadovaná udržovaná teplota (u potrubí s vodou nejčastěji +5°C)
  • minimální okolní teplota
  • maximální teplota potrubí
  • určení prostředí (výbušné/nevýbušné)
Pro další informace, kontaktujte naše technické oddělení.

PRIEMYSELNÉ OBJEKTY: UDRŽOVANIE PROCESNEJ TEPLOTY MÉDIA V POTRUBÍ

Udržovanie procesných teplôt médií v priemyselných objektoch vyžaduje individuálny a komplexný návrh, skúsenosti v odbore a kvalitný materiál, často určený pre výbušné prostredie (Ex).

UDRŽOVANIE PROCESNÝCH TEPLÔT

Udržovanie procesných teplôt potrubia je v princípe zhodné s protimrazovou ochranou potrubia. Rozdiel je len v udržovaných teplotách v potrubí. Často ide o udržovanie procesných teplôt olejov, tukov, parafínov a iných viskóznych kvapalín, pri ktorých je ochladenie počas cesty potrubím nežiadúce. Použitím elektrického vykurovacieho kábla sa tepelná strata potrubia eliminuje a k ochladzovaniu média v potrubí nedochádza.
Ako vykurovací prvok je vhodné použiť samoregulačný vykurovací kábel. Ak totiž nie sú po celej dĺžke vyhrievaného potrubia rovnaké teplotné podmienky, samoregulačný vykurovací kábel na tieto zmeny plynulo reaguje a v daných miestech vykurovací výkon zníži alebo zvýši. Tým sa dá dosiahnuť rovnaká teplota média v celej dĺžke vyhrievaného potrubia. Samoregulačný vykurovací kábel je teda tým najlepším a najspoľahlivejším rešením.
Dôležitým faktorom pre správnu voľbu vykurovacieho kábla sú maximálne teploty, ktorým bude vykurovací kábel vystavený. Samoregulačné vykurovacie káble SRHT sú dodávané v troch radách teplotných odolností.

Regulácia

Celý systém udržovania procesných teplôt potrubia je závislý od vhodne zvolenej regulácie. Aby bola docielená požadovaná teplota média v potrubí, je tým najvhodnejším spôsobom regulácie použitie kontaktného merania teploty priamo na vyhrievanom potrubí. Pri zložitejších potrubných systémoch by malo byť zohľadnené individuálne meranie teploty pre rôzne dimenzie potrubia alebo rozdielne teplotné podmienky pôsobiace na vyhrievané potrubie.

Parametre pre vypracovanie návrhu ohrevu potrubia:
  • materiál potrubia
  • rozmery potrubia (priemer a dĺžka)
  • vyhrievané príslušenstvo (armatúry, príruby, kolená, ventily, šupátka atd.)
  • umiestnenie potrubia (vnútri/vonku)
  • vyhrievané médium (voda, lúh, olej, vzduch atd.)
  • materiál a hrúbka izolácie
  • požadovaná udržovaná teplota (pri potrubí s vodou najčastejšie +5 °C)
  • minimálna teplota okolia
  • maximálna teplota potrubia
  • určenie prostredia (výbušné/nevýbušné)
Pre ďalšie informácie kontaktujte naše technické oddelenie.
V-systém elektro
logo V-systém elektro

Technologie pro moderní a úsporné bydlení: od nabídky zdarma, návrhu, přes dodání a realizaci až po vyřízení PENB a dotace. Se spolehlivou technickou podporou po celé ČR a SR! Řízené větrání s rekuperací tepla, elektrické podlahové vytápění, fotovoltaická ...

 
 
Reklama