Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak napojit kouřovod? Výběr vhodného kouřovodu.

Optimální variantou je použití zadního vývodu kouřovodu, pokud to konstrukce kamen umožňuje. V případě, že budou kamna připojena na komín s vysokým tahem (nad 15 Pa), je doporučeno instalovat trubku s klapkou.

Zapojení kouřovodu krbových kamen

Dlouhodobý trend vývoje u krbových kamen je vyrábět topidla s vysokou účinností. Ruku v ruce s vysokou účinností jde i nízká teplota spalin na výstupu (čím vyšší účinnost, tím nižší teplota spalin = nižší komínová ztráta – tj. ztráta teplotou spalin). S nízkou teplotou spalin na výstupu z kamen souvisí riziko kondenzace spalin v kouřovodu, nebo v komíně (tvorba dehtu). Aby se zabránilo dalšímu zbytečnému ochlazování spalin v kouřovodu , je doporučeno kouřovod zapojit nejkratší cestou do komína.

Optimální variantou je použití zadního vývodu kouřovodu, pokud to konstrukce kamen umožňuje. Zapojení je potom velmi jednoduché – stačí použít trubku o délce 25 cm, zděř a růžici. V případě, že budou kamna připojena na komín s vysokým tahem (nad 15 Pa) je doporučeno instalovat trubku s klapkou. Přiškrcením klapky je možno snížit komínový tah. Vysoký komínový tah výrazně snižuje účinnost kamen. Projevuje se tím, že kamna hoří příliš rychle žlutým plamenem a pocitově málo hřejí. Palivo nemá dostatek času na vyhoření a je rychle odváděno do komína. Dále je snížena možnost regulace (přiškrcení) výkonu kamen. I po zavření táhel primárního a sekundárního vzduchu kamna hoří rychle. Toto je dáno tím, že vysoký tah „tahá“ spalovací vzduchy do spalovací komory. V případě extrémního tahu komína ( nad 20 Pa) se doporučuje nainstalování regulátoru komínového tahu.

Kouřová trubka s klapkou délky 0,5m o průměru 130 mm barvy antracit.
Trubka s klapkou 0,5 m 130mm antracit

Velmi častým dotazem je redukování kouřovodů na jiný průměr, než je vývod z krbových kamen nebo vložky. Není problém redukovat kouřovod z menšího (kamna) na větší (komín). K takovémuto zapojení se použije jednoduchá redukce (dvojkruží), která se vloží na vstup do komína. Tato redukce je uzpůsobena pro použití do keramických tvarovek tím, že její vnější rozměr je o 5–7 mm menší, že je oficiální rozměr kouřovodu.

U keramických tvarovek (například u komínu Schiedel) nemá výstupní tvarovka pravidelný kulatý tvar, ale zužuje se směrem dovnitř. Pokud by byla použita redukce s vnějším průměrem stejným jako je průměr komína, je velký předpoklad, že by při zahřátí kouřovodu (a jeho zvětšení vlivem roztažnosti materiálu) došlo k poškození (prasknutí) keramické tvarovky. To je důvod, proč se používají redukce s menším vnějším rozměrem, než je rozměr komína. Volný prostor, který zůstane mezi redukcí a keramickou tvarovkou se vyplní kamnářským provazcem. Není vhodné používat tmely, které nejsou pružné – jejich použití by mohlo vést k poškození keramické tvarovky.

 
 
Reklama