Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chcete drahou klimatizaci nebo spolehlivé tepelné čerpadlo?

Aby nám tepelné čerpadlo dlouhé roky bezproblémově sloužilo a reálně šetřilo náklady na vytápění, je třeba vybírat produkt, který je pro tento účel skutečně vyvíjen. Náš trh je bohužel zaplaven výrobky, které byly původně navrženy jako klimatizační jednotky.

Na co si dát pozor při výběru tepelného čerpadla

Vybrat si v dnešní době tepelné čerpadlo je pro laika téměř nadlidský výkon. V první řadě je třeba si uvědomit, že investice do tepelného čerpadla je dlouhodobá záležitost. U kvalitních tepelných čerpadel se reálná životnost pohybuje v rozmezí 15-20let. Pokud chceme aby nám po tuto dobu tepelné čerpadlo bezproblémově sloužilo a hlavně nám skutečně šetřilo náklady na vytápění, je třeba vybírat tam, kde je tento produkt pro tento účel vyvíjen. Náš trh je bohužel zaplaven výrobky, které byly původně navrženy jako klimatizační jednotky.

Chcete drahou klimatizaci nebo spolehlivé tepelné čerpadlo?

Tyto klimatizační jednotky se následně relativně jednoduše upravily na "tepelná čerpadla". To se týká zejména produktů z dálného východu, které průměrně fungují v klimaticky příznivějších oblastech, ale rozhodně ne u nás. Taková "tepelná čerpadla" jsou sice velice levná, protože se chrlí v ohromný počtech, ale chovají se při teplotách pod nulou spíše jako předražené elektrokotle.

Vysoký a stabilní topný faktor (COP) tepelných čerpadel Vaillant vám zaručí nízké provozní náklady.

Zde pak narážíme na základní kritérium pro výběr tepelného čerpadla a tím je tzv. topný faktor (COP). Tuto hodnotu by měl uvádět každý seriózní výrobce při různých venkovních teplotách a především pod 0°C. Topný faktor je ukazatelem energetické účinnosti. Tato hodnota představuje poměr mezi vyprodukovaným teplem dodaným do topného systému a množstvím elektřiny, spotřebované elektrickým pohonem tepelného čerpadla – kompresorem. Dá se tedy říci, že čím vyšší je číslo udávající hodnotu topného faktoru, tím vyšší je účinnost tepelného čerpadla. Sledujte pak zejména hodnoty při teplotách pod nulou.

Když už jsme úspěšně vyselektovali skutečně účinná tepelná čerpadla, zaměříme se na výrobce, respektive spíše na prodejce. Tady mnohdy narážíme na řadu jedinců, kteří spíše chtějí hlavně prodat nežli myslet na spokojenost zákazníka. "Vždyť zákazník ve výsledku neví kolik má tepelné čerpadlo uspořit". Mnohdy se pak stává, že tepelná čerpadla nebo zdroje energie (plošné kolektory, vrty) jsou přehnaně poddimenzované. Nebojte se ptát, zkuste si projít různé diskuze na renomovaných serverech. Každý seriozní obchodník nebo zástupce by Vám měl do detailu a rozumě vysvětlit proč doporučuje dané řešení.

Cena je pro většinu z nás tou nejpalčivější otázkou. Čím více se cena šplhá výše k našemu stropu možností, tím více jsme náchylní věřit různým nesmyslným argumentům. Ano, ve výsledku můžeme ušetřit až několik desítek tisíc korun ale za jakou "cenu". Nenechte se zaslepit výší počáteční investice. Vždy myslete na to, jaké úspory Vám tepelné čerpadlo přinese do budoucna…..

Pokud chcete vsadit na jistotu, vsaďte na tepelá čerpadla Vaillant geoTHERM.

Tepelná čerpadla Vaillant patří k nejúčinnějším ve své třídě. Pracujeme s nejlepšími technologiemi.


Tepelná čerpadla Vaillant
logo Tepelná čerpadla Vaillant

Značka Vaillant patří k předním výrobcům tepelné techniky v Evropě již od roku 1874. Její sortiment zahrnuje kondenzační kotle, tepelná čerpadla, rekuperační jednotky, zásobníky TV, solární systémy a regulační techniku. Vaillant klade velký důraz zejména ...

 
 
Reklama