Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ERÚ varuje před elektronickými aukcemi energií

Výběr dodavatele energií prostřednictvím elektronické aukce vypadá na první pohled velmi výhodně. V aukci se předhání několik dodavatelů, kteří se navzájem předhání výhodnějšími nabídkami.

Výsledkem by pak měla být nejvyšší možná úspora pro města, obce i domácnosti. Energetický regulační úřad (ERÚ) však v rozsáhlé studii přišel s alarmujícími závěry. Varování ERÚ před elektronickými aukcemi

Podle zjištění ERÚ je účast v e-aukci velkým krokem do neznáma. Účastník se totiž většinou zavazuje, že bude odebírat plyn nebo elektřinu za vysoutěženou cenu. Předem se však nedá odhadnout její výše, a tedy ani výše úspory. Stejně velkou neznámou je dodavatel, od kterého účastník musí energie odebírat, smluvní podmínky nebo skryté poplatky dodavatele. Účastník tak nemusí vůbec ušetřit a přitom se může upsat i na spoustu let. Nepodepsat pak znamená platit vysoké penále.

Sázkou na jistotu tak zůstává vlastní porovnání cen energií u jednotlivých dodavatelů. Ceny plynu a elektřiny se dají pohodlně srovnat na našem portálu Ušetřeno.cz. Kromě ceny energií u vybraných dodavatelů se vyplatí porovnat i další podmínky smluvního vztahu (jeho délku, fixaci ceny, další poplatky či kvalitu zákaznického servisu), což právě e-aukce energií neumožňují.


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 
Reklama