Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Certifikace deskových výměníků tepla AHRI získává celosvětovou platnost

Je zřejmé, že energetická účinnost začíná hrát klíčovou roli. Jednotný certifikační standard pro stanovení výkonnosti deskových výměníků tepla má dobrý potenciál tuto problematiku zprůhlednit.

výměníkům tepla AlfaQ™ Alfa Laval
Certifikace výkonnosti deskových výměníků tepla AHRI Již na konci devadesátých let minulého století započala americká pobočka společnosti Alfa Laval spolupráci s organizací AHRI na vytvoření jednotného certifikačního standardu pro stanovení výkonnosti deskových výměníků tepla.

V roce 2001 byl tento certifikační program pro výměníky tepla kapalina-kapalina s názvem AHRI 400 spuštěn na trzích USA a Kanady, avšak od roku 2012 ho lze používat celosvětově! Tato skutečnost s největší pravděpodobností ovlivní navrhování a nákup deskových výměníků tepla.

Energetická účinnost z nové perspektivy

V dlouhodobém horizontu bude v důsledku postupného globálního zavádění standardu AHRI 400 kladen čím dál tím větší důraz na energetickou účinnost. Na výrobce bude vyvíjen tlak, aby ručili za zveřejněné výkonové parametry svých produktů. Rovněž bude možné objektivně porovnávat tepelný výkon výměníků tepla různých výrobců, stejně jako jejich poměr cena/výkon. AHRI 400 je v současné době jediným standardem výkonnosti deskových výměníků tepla na celém světě. Jako první byl certifikát udělen výměníkům tepla AlfaQ™ od společnosti Alfa Laval, které tento standard splňují již více než deset let.

Logicky se dá předpokládat, že certifikace podnítí také výměnu zastaralých zařízení - jednoduše proto, že se to spolehlivě vyplatí. Příkladem může být výměna výměníků tepla za certifikované typy ve vzduchotechnických chladicích systémech. Při jejich plném zatížení je běžný potenciál snížení spotřeby elektrické energie čerpadel a chladičů až 4 %. To jsou investice s velmi rychlou návratností.
Koupě deskového výměníku tepla s certifikátem energetické výkonnosti pak bude spolehlivou investicí.

 
 
Reklama