Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové čerpadlo pro teplonosná média v inline provedení

Dalším novinkou rozsáhlého výrobního programu čerpadel pro teplonosná média od společnosti KSB, Frankenthal (Německo) je nová řada Etaline SYT, uvedená na trh v dubnu.

Jedná se o jednostupňová čerpadla se spirálním tělesem v takzvaném inline provedení. To znamená, že sací i výtlačné hrdlo leží na jedné ose. Tím jsou agregáty obzvláště vhodné pro kompaktně budovaná vytápěcí zařízení s omezeným prostorem, neboť umožňují jednoduché vedení potrubí.

Maximální průtok činí až 316 krychlových metrů za hodinu. Největší dopravní výška dosahuje až 69 metrů. Čerpadla Etaline SYT jsou schopna dopravovat horkou vodu, jakož i minerální a syntetické teplonosné oleje o teplotě až do 350 stupňů Celsia. Nová čerpadla jsou díky své robustní konstrukci vhodná zejména do prostředí zařízení výměníkových stanic.

Vývojáři optimalizovali hydrauliku nových agregátů pomocí CFD-techniky - počítačové dynamiky kapalin (Computational Fluid Dynamics). Její pomocí optimalizovali hydraulický tvar sacího kolena a také spirálního tělesa a oběžných kol. Díky této hydraulice jsou čerpadla vysoce energeticky účinná.

Deset různých konstrukčních velikostí zajišťuje optimální volbu pro téměř každý pracovní bod čerpadla, které tak vždy pracuje blízko svého provozního optima a tudíž i s vysokou energetickou účinností. Před předáním získá čerpadlo průměr oběžného kola, který je exaktně přizpůsoben pracovnímu bodu zařízení, do kterého bude čerpadlo později instalováno. Všechny agregáty jsou standardně vybaveny elektromotory IE2, IE3 nebo IE4. Systémy regulace otáček se dodávají volitelně.


Etaline SYT, nové oběhové čerpadlo pro výměníkové stanice

 
 
Reklama