Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak pracují tepelná čerpadla VZDUCH - VODA

Při stlačování chladiva v kompresoru dochází k nárůstu tlaku a s ním i k nárůstu teploty. Původní nízkopotenciální teplo chladiva odebrané z venkovního vzduchu se zvýší na úroveň, která je použitelná k vytápění nebo ohřevu vody.

Jak pracují tepelná čerpadla VZDUCH - VODA

Celý systém se skládá z venkovní a vnitřní jednotky. Venkovní jednotka s výparníkem a ventilátorem je umístěna venku a nasává okolní vzduch. V tuto chvíli je do venkovní jednotky nastřikováno přes expanzní ventil kapalné chladivo.

Ve výparníku dochází k předání tepla proudícího vzduchu chladivu. Mění tak svoje skupenství na plynné. Chladivo již v plynném stavu pokračuje dále do vnitřní jednotky, konkrétně do kompresoru, kde je stlačeno. Při stlačování chladiva v kompresoru dochází k nárustu tlaku a s ním i k nárustu teploty. Tím se původní nízkopotenciální teplo chladiva odebrané z venkovního vzduchu zvýší na úroveň, která je použitelná k vytápění nebo ohřevu vody.

Chladivo s vysokou teplotou pak pokračuje do kondenzátoru, zde předává teplo vodě o nižší teplotě. Tím dojde k ochlazení chladiva a kondenzaci. Ohřátá voda, která přijala teplo z chladiva, putuje do radiátorů nebo podlahového vytápění a následně se teplo vyzařuje do místnosti. Zkondenzované chladivo pokračuje přes podchlazovací výměník k venkovní jednotce a celý cyklus se opakuje.


Jak pracují tepelná čerpadla VZDUCH - VODA Sinclair

1. Výměník (vysokotlaká část), plyn se ochlazuje a kondenzuje
2. Expanzní ventil, kapalina se rozpíná a ochlazuje
3. Výparník (nízkotlaká část), kapalina vypařuje a mění skupenství na plynné
4. Kompresor, plyn je stlačen a zahřívá se

Červená část = vysoký tlak
Modrá část = nízký tlak


SINCLAIR Global Group, s.r.o.
logo SINCLAIR Global Group, s.r.o.

SINCLAIR Global Group, s.r.o. se soustřeďuje na produktovou oblast klimatizační techniky, tepelných čerpadel a LED osvětlení. Hlavním cílem značky SINCLAIR je přinést pohodlí do života lidí naší modré planety a zároveň chránit životní prostředí.

 
 
Reklama