Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny dřevních pelet a briket padly na tříleté minimum

Topná sezona končí a ceny dřevních pelet a briket padají. Letos je propad vyšší než obvykle – rekord za uplynulé 3 roky byl prolomen a ceny klesly oproti zimnímu období o 30 %.

K poklesu došlo v reakci na rapidní snížení cen vstupních surovin – dřevěných pilin a hoblin. Vytápění dřevními peletami a briketami je nyní ještě výhodnější.

Dřevní pelety a brikety se vyplatí nakupovat dopředu. Na jaře je čas vybavit se na příští topnou sezonu. Cenový rozdíl je značný: brikety jsou k dostání za 3 500 – 4 000 Kč za tunu, pelety za 4 800 – 5 700 Kč. To je o 30 % méně než v zimě a je to vůbec nejnižší cena za poslední tři roky. Průměrný rodinný dům tak nakoupí pelety na celou topnou sezonu do 30 000 Kč.

Čím to je? Cenové snížení významně podpořil pokles cen dřevěných pilin a hoblin, ze kterých se pelety a brikety lisují. Pokles cen vstupní suroviny probíhá plošně v celé střední Evropě – okolní země již zlevnily, české dřevařské odvětví to čeká od 1. dubna 2015.

Až o 50 % levněji nakupujeme pilinu v Polsku a na Slovensku, o 30 až 40 % poklesly ceny pilin v Rakousku. Od 1. dubna 2015 máme již podepsanou sníženou cenu pilin i u českých dřevařů. Toto razantní snížení vstupní hmoty jsme promítli do cen dřevěných briket a pelet našim zákazníkům,“ říká Ing. Martin Černý, obchodní ředitel společnosti BIOMAC, která u nás patří k největším výrobců dřevních briket a pelet.

Ceny dřevních pelet se nadále odvíjejí od jejich kvality – o něco dražší jsou dřevní pelety s certifikací ENplus (v tuto chvíli kolem 5 700 Kč za tunu). Ale nezapomeňte, že díky vysoké kvalitě těchto jakostních pelet spálíte během topné sezony méně. Certifikace garantuje, že je peleta vyrobena z čisté dřevní hmoty bez kůry, má vysokou výhřevnost, nízký obsah popele a vysokou mechanickou odolnost (to znamená, že se pelety nerozbíjejí a nepráší).

Šetřit na kvalitě se v případě dřevních pelet nevyplácí – nekvalitní surovina může znamenat i častější nebo dřívější nutné opravy kotle nebo kamen,“ dodává Ing. Vladimír Stupavský, předseda národní asociace Česká peleta, která sdružuje většinu českých výrobců pelet a kotlů na biomasu.

Peletáři v Česku ročně vyrobí skoro 200 tisíc tun pelet a certifikováno je zde celkem 12 peletáren, které zabezpečují plné ¾ této výroby. Díky vysoké kvalitě jdou české pelety dobře na odbyt také v zahraničí – a to zejména na Západě – v Rakousku, Německu a Itálii. Dvě třetiny domácí produkce jsou stále určeny na export, pelet se vyrábí čím dál více.

Výhody rostoucí domácí produkce dokáže ocenit také čím dál více Čechů. Vybírají obvykle kotle nejvyšších emisních tříd s ohledem na zákon o ochraně ovzduší (pro kvalitní peletové kotle je běžná nejvyšší, 5. emisní třída). Stále více se u nás také v interiérech uplatňují automatická peletová kamna. Podle analýz České pelety je v Česku používáno asi 25 tisíc topidel na dřevní pelety.


Česká peleta, z.s.p.o.
logo Česká peleta, z.s.p.o.

Národní asociace Klastr Česká peleta zastupuje na českém a slovenském trhu stovku firem. Jsou jimi výrobci a prodejci kotlů a kamen na dřevo a dřevní pelety, výrobci a distributoři pelet, briket, dřeva a štěpky. Je poskytovatelem mezinárodní certifikace ...

 
 
Reklama