Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Většina absolventů instalatérství v oboru nepracuje

Tři čtvrtiny absolventů škol orientovaných na topenářství a instalatérství nepracují v oboru. Důvodem je situace v učňovském školství. Pro školy jsou klíčové příspěvky na žáky.

Chybí až na výjimky spolupráce s firmami, kde by měli absolventi nakonec pracovat. ČTK to řekl na stavebních veletrzích v Brně prezident Cechu topenářů a instalatérů Bohuslav Hamrozi.

Firmy se školami sice spolupracují, ale podle Hamroziho to není dostatečné. Přitom řada společností nemá nástupce za odborníky, kteří se blíží důchodovému věku. Týká se to malých i velkých firem. Podle něj nepomáhají dny otevřených dveří odborných škol, které mají studenty nalákat. "Je třeba rodičům dětí individuálně vysvětlit budoucnost a perspektivu oboru," myslí si Hamrozi.

Vláda a průmyslníci chtějí letos nalákat více dětí na technické obory, atraktivitu průmyslu podpoří celoročními aktivitami. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka je smyslem celoroční akce snaha změnit pohled veřejnosti na technické školství a průmysl jako celek. "Chceme ukázat, že průmysl je moderní současnost a budoucnost nabízející dobré pracovní perspektivy. Obracím se zejména na rodiče - nebojte se poslat své děti na technické obory," uvedl letos v lednu prezident svazu Hanák.

Podle Hamroziho se pohled státu na systém školství začíná měnit "ve prospěch toho, jak by to mělo fungovat". Některé věci ale stále systémově nefungují. Zmínil například podporu nezaměstnaných, kteří s podporou státu získají možnost zopakovat si praxi ve firmě. Pomoc ale nefunguje dlouhodobě. Podle něj je jen mizivé procento absolventů topenářství a instalatérství schopno se v oboru po letech orientovat. Uplatnění je přitom široké. Svaz odhaduje, že v oboru podniká kolem 30.000 lidí. Jde například o montáže tepelných čerpadel, klimatizačních jednotek, vody, plynu.

 
 
Reklama