Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V Česku jsou desetitisíce kotlů, které nesplňují žádnou emisní třídu

Přestože se Česká republika v modernizaci kotlů přibližuje západní Evropě, stále jsou v českých domácnostech desetitisíce zastaralých kotlů, které zbytečně zatěžují životní prostředí i rozpočty domácností.


Boris Šlapota, obchodní ředitel bohumínského výrobce kotlů VIADRUS

Boris Šlapota, obchodní ředitel bohumínského výrobce kotlů VIADRUS, vidí tento stav jako příležitost.

Na pozici obchodního ředitele jste nastoupil v loňském roce s ambiciózní obchodní strategií, jaká je nyní pozice VIADRUSu na trhu?

V loňském roce VIADRUS splnil očekávání v oblasti obratu a i hospodářských výsledků a my věříme, že naše tržby porostou i nadále. VIADRUS dlouho těžil ze své pověsti prvotřídních litinových výrobků, jejichž výroba má v Bohumíně dlouhou tradici. V následujících letech si chceme vybudovat renomé i v oblasti ocelových kotlů. Snažíme se proniknout na nové trhy, kde ještě značka VIADRUS není zavedena a k tomu potřebujeme moderní a konkurenceschopné produkty.

Jaké je nyní rozložení trhů, kde VIADRUS působí?

Zhruba 70 % naší produkce vyvážíme do celkem čtyřicetičtyř zemí, které mají často rozdílná legislativní omezení a zvláště pak i rozdílné požadavky uživatelů na zdroj vytápění. Je naší dlouhodobou strategií posilovat v prodejích ekologických výrobků, to znamená mimo jiné více pronikat na trhy v západní Evropě. V posledních letech jsme hodně investovali do vývoje produktů, které jsou schopny konkurovat evropské technologické špičce. Nyní nás čeká budování servisní a distribuční sítě v zemích jsou například Francie, Německo nebo Itálie.

A jaká je situace na českém trhu?

Český trh se zhruba 30 % je pro nás také velmi důležitý. Přestože jeho objem stagnuje, daří se nám zde zvyšovat prodeje. Jsme rádi, že se zákazníci ke značce VIADRUS vrací. Starší kotle se s těmi dnes vyráběnými nedají srovnávat v účinnosti spalování a emisích, ale důvěra ve spolehlivost a dlouhou životnost našich výrobků stále přetrvává a je pro nás velkým závazkem. V růstu prodejů nám pomáhají i státní dotační programy, které umožňují lidem si pořídit opravdu moderní a úsporný zdroj vytápění za dotovanou cenu. Česká republika je v řízené modernizaci kotlů velmi aktivní a jen otázkou času, kdy se v tomto oboru dostaneme na stejnou technologickou úroveň jako státy na západ od našich hranic.

Očekáváte tedy růst prodeje hlavně dražších, moderních kotlů?

Moderní kotel nemusí být nutně dražší. Příkladem je například kondenzační kotel NAOS, který se i bez dotace uživateli zaplatí průměrně za 4 roky provozu. Jen v Česku se loni prodaly desítky tisíc kusů tohoto typu. Obecně je orientace na úsporné a ekologické zdroje vytápění trendem právě proto, že jejich spotřeba paliva je podstatně nižší, což s sebou přináší provozní úspory. Dalším výrazným trendem je uživatelský komfort, kde se dnešní automatické kotle na pevná paliva v pohodlnosti obsluhy v podstatě vyrovnají kotlům plynovým. Budoucnost směřuje k další automatizaci, takže uživatel může již dnes vybírat ze stále širší nabídky „chytrých kotlů“, které může ovládat dálkově pomocí tabletu nebo telefonu. Výraznější rozšíření takových kotlů očekáváme v příštích několika letech a chceme na něj být připraveni.

 
 
Reklama