Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Léto je ideální období pro servis kotle

Podle zákona je třeba provádět pravidelný servis plynového kotle každoročně, od příštího roku se povinné revizní kontroly budou vztahovat také na kotle na pevná paliva a to s dvouletým intervalem.

Přes léto se většina lidí o vytápění nijak nestará. Přitom právě letní měsíce jsou podle odborníků nejvhodnějším časem na revizi a pravidelnou údržbu topného systému. Během topné sezony, kdy byl kotel v plném provozu, se spalovací komora a výměník kotle zanášely spalinami, které tak postupně snižují přenos tepla a výkonnost kotle.

V létě jsou čekací doby na servis minimální

Vyplatí se tedy teplosměnné plochy pravidelně udržovat. Kromě prodloužení životnosti kotle ušetři zhruba hodina servisní prohlídky až tisíce korun za palivo v následující topné sezóně a předejde také výpadkům kotle na podzim a v zimě, kdy kotel zase pojede na plný výkon. Na začátku topné sezony bývají servisní střediska nejvíce vytížená a čekací doba se může protáhnout, což je zejména v sychravém počasí nepříjemné. To potvrzuje Rostislav Sedláček, servisní technik firmy VIADRUS, bohumínského výrobce kotlů a radiátorů: „Vždy na podzim s prvním ochlazením bývají servisní střediska vytížena zákazníky, kteří přes léto na kotel zapomínají a odkládají jeho pravidelnou prohlídku na poslední chvíli. Když potom chtějí poprvé zatopit, zjistí, že jim kotel nefunguje.“ Některé servisní firmy nabízí ve snaze podpořit letní prohlídky kotlů mimosezónní slevy.

Plynový kotel svěřte odborníkovi

U kotle na pevná paliva zvládne základní údržbu i samotný uživatel. Nečistoty z teplosměnných ploch se dají odstranit většinou snadno špachtlí nebo kartáčem. Pokud je součástí topného zařízení i šamot, je dobré se ujistit, že není prasklý. Případné praskliny se dají vyspárovat speciálním lepidlem, při větším poškození je již vhodné šamotovou vyzdívku vyměnit. Pozornost je dobré věnovat také roštům, těsnění na dvířkách a dostupným klapkám a i ty očistit případně vyměnit.

Servis plynového kotle by měl zajistit pouze proškolený odborník. Ten během servisní prohlídky zkontroluje, zda všechny části topného systému fungují správně a opotřebené díly vymění. Zkontrolovaný kotel je méně náchylný k poruchám a pracuje znovu efektivně.


Pravidelnou údržbou kotle prodloužíte jeho životnost a snížíte spotřebu paliva.
 
 
Reklama