Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Revize kotlů se blíží. Poradíme Vám na veletrhu FOR THERM

Revize kotlů klepou na dveře. 1. ledna 2017 budou mít domácnosti poprvé povinnost předložit revizi svého kotle, kamen nebo krbu na tuhá paliva.

Kdo revizi nebude mít, tomu hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Jak stihnout do konce roku 2016 vše zařídit? To se dozvíte na stánku Klastru Česká peleta na veletrhu FOR THERM 15. až 19. září 2015 v Praze – Letňanech.

Revize kotle se musí provést nejpozději do konce roku 2016, na vyžádání ji potom musíte předložit obecnímu úřadu. A požadované standardy? Váš kotel musí splňovat alespoň parametry třetí emisní třídy. Zatímco v obchodech už horší kotle v prodeji nejsou (od 1. ledna 2014 je zakázáno uvádět do prodeje kotle 1. a 2. emisní třídy), v mnoha domácnostech stále přežívají.

Zejména pro majitele starých uhelných kotlů platí, že je na čase začít situaci urychleně řešit. Výběr kotle a jeho instalace může zabrat několik měsíců. „Pokuta 50 tisíc korun může navíc přijít i za to, pokud budete v kotli spalovat zakázaná paliva, především odpady, uhelné kaly a podobně,“ upozorňuje Vladimír Stupavský, šéf Klastru Česká peleta.

Jak si kotel vybrat

Jaký kotel vybrat, v tom vám napoví i nařízení platná do budoucna. Také kotle 3. emisní třídy mají od roku 2018 zmizet z obchodů, stejný osud čeká o několik let později i kotle 4. emisní třídy. Pokud tedy nechcete měnit kotel každou chvíli, miřte rovnou do nejvyšších pater 5. emisních tříd.
Šetřit na nekvalitním kotli se nevyplácí. „Mají nízkou účinnost a jedná se o technologicky zastaralé neboli výběhové kotle, které se už nevyvíjejí, a bude stále složitější zajistit jejich servis a případné opravy,“ upozorňuje Stupavský. Problémy mohou u nekvalitních kotlů nastat i s pojistkou. Pojišťovny v případě požáru nemusejí vyplatit pojistku, pokud se prokáže, že domácnost používá nevyhovující kotel.

Kotle na biomasu

Výše uvedeným problémům se v každém případě vyhnete, pokud zvolíte kotel na biomasu – pelety, brikety nebo dřevo. V nejvyšší 5. emisní třídě je již řada českých i zahraničních modelů dřevozplynovacích kotlů na kusové dřevo nebo automatických kotlů na dřevní pelety. Zvláště některé automatické kotle splňují i řádově přísnější emisní limity nežli ukládá 5. emisní třída. Na nejvyšší 5. třídu postupně naváže Směrnice o Ekodesignu, která od roku 2020 zakáže prodeje kotlů nekvalitních kotlů na území EU.

Ceny těchto kotlů začínají na 35 tis. Kč v případě dřevozplynovacích kotlů 5. emisní třídy s ručním plněním nebo 50 tis. Kč pro automatické kotle na pelety v 5. emisní třídě. Kotle na biomasu splňují nejvyšší normy a ekonomicky se vyplatí. S jejich výběrem ovšem začněte včas – abyste nejpozději topnou sezonu 2016 / 2017 strávili již s novým kotlem, měli byste začít vybírat nejpozději na jaře.

Šestadvacátý ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, včetně souběžných veletrhů FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA a FOR WASTE & WATER, se uskuteční v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech od 15. do 19. Září 2015.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 
Reklama