Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak vybrat krbová kamna? Přestože jsou právě nejteplejší dny v roce, lidé již řeší, jaká kamna budou mít

Topení dřevem je čím dál populárnější. Lákavá je jeho nízká cena, dobrá dostupnost i jednoduchá manipulace. Moderní spotřebiče nabízí komfortní obsluhu, vysokou účinnost a možnost krbovou vložku či krbová kamna dobře regulovat.

Základním kritériem pro volbu výkonu krbových kamen je velikost prostor, které budou vytápět. V potaz je ale nutné vzít i věk stavby – u starších objektů je obvykle nutno počítat s tím, že zdivem uteče větší část tepla než u novostaveb, a výkon kamen tomu proto přizpůsobit. Kamna s nízkým výkonem prostor nedokáží vytopit; ta s výkonem naddimenzovaným ho naopak přetápějí. V prvním případě snaha o zvýšení výkonu a získání více tepla tak, že se dlouhodobě otevřou všechny přívody vzduchu, zatíží konstrukci kamen a sníží životnost kamen, nadměrně také vzroste spotřeba paliva. Příliš vysoký výkon kamen a s tím související přetápění prostor zase ústí do „škrcení“ přívodu vzduchu do kamen. Výkon se tak sice sníží, ale nedokonalým spalováním se kamna a komín zanášejí dehtem, rostou tak náklady na jejich čištění.

Teplovodní nebo teplovzdušné?

Teplovzdušná krbová kamna jsou určena především pro lokální vytápění místnosti, pomocí trubkového systému, v němž proudí teplý vzduch, však umožňuje rovnoměrně rozdělit teplý vzduchu nejen po místnosti, kde stojí kamna, ale také do dalších místností. Dobrý tipem pro zájemce o tento způsob vytápění jsou například Krbová kamna HS Flamingo se spalovací komorou z 5 mm silného ocelového plechu a šamotovým topeništěm, které jsou vybaveny účinným sekundárním spalováním, oplachem skla předehřátým vzduchem a disponují výkonem 3 – 12 kW.

Základem teplovodních krbových kamen je možnost jejich napojení na původní nebo nový teplovodní rozvod. Díky tomu umožňují stát se hlavním zdrojem tepla. Například krbová kamna Aquaflam jsou k dispozici se čtyřmi různými výkony – 7, 12, 17 nebo 25 kW, volit lze proto vždy přesně na základě individuálních potřeb. Větší část výkonu se přitom přenáší do ohřevu vody, menší část do ohřevu vzduchu. I tato kamna využívají účinné sekundární spalování, které snižuje spotřebu dřeva, z důvodu bezpečnosti jsou vybavena ochlazovací smyčkou. Volit zde lze ze tří typů regulace přívodu vzduchu - manuálního, základního a automatického.


HS Flamingo s.r.o.
logo HS Flamingo s.r.o.

Společnost HS Flamingo s.r.o. je českým výrobcem vysoce kvalitních krbových kamen a krbových vložek. Distribuce je vedena přes tři hlavní prodejní značky Flamingo, Aquaflam a Masterflamme. Jsme ryze českou společností se silným zázemím a dynamickým tahem ...

 
 
Reklama