Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Teplárny začaly kvůli chladnějšímu počasí topit

Teplárny ve většině měst České republiky začaly kvůli chladnějšímu počasí topit. ČTK o tom dnes informovalo Teplárenské sdružení ČR. Topná sezóna formálně začala 1. září.

Po tropických vedrech na konci prázdnin nyní na řadě míst dva dny po sobě klesla teplota pod 13 stupňů, což je podle vyhlášky ministerstva průmyslu podmínka proto, aby mohlo být vytápění zahájeno.

"I když i letošní rok byl zatím teplotně výrazně nadprůměrný, z našeho bleskového průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce zatím stoupla meziročně dodávka tepla za prvních osm měsíců roku zhruba o šest procent,“ řekl dnes ČTK ředitel sdružení Martin Hájek.

Vytápění dnes zahájila například Pražská teplárenská, která pokrývá teplem téměř 40 procent současného trhu s tepelnou energií v hlavní městě a dodává teplo asi 270.000 domácnostem. "V Praze bylo vytápění zahájeno v průběhu dneška, na standardních parametrech by mělo být v průběhu zítřka," řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Radek Ježdík.

Kromě Pražské teplárenské začaly topit například také Elektrárny Opatovice, které dodávají teplo 60.000 domácností v regionu Pardubic, Hradce Králové a Chrudimi, nebo Plzeňská teplárenská, největší zdroj tepla na západě Čech.

Sdružení podotklo, že pokud dojde v následujících dnech k výraznému oteplení, jsou teplárny podle vyhlášky připraveny opět vytápění přerušit. "Pokud by se oteplilo a například příští týden by přišlo babí léto, tak bychom dodávky zastavili," potvrdil ČTK výrobní ředitel Plzeňské plynárenské Zdeněk Dongres.

 
 
Reklama