Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bosch Termotechnika představila na tiskové konferenci nové produkty

V rušném týdnu, kdy probíhal veletrh FOR ARCH, byly představeny i dva nové produkty. Byl to jednak nejnovější výrobek Junkers z řady plynových průtokových ohřívačů, průtokový ohřívač HydroCompact. Druhou novinku peletkový kotel DOR F pak představil nejmladší člen skupiny Bosch, Dakon.

Nora Houstava, Pavel Roman
Luboš Morávek

Pečlivě připravenou tiskovou konferenci uvedl vedoucí oddělení korporátní komunikace společnosti Pavel Roman. Představil jednatelku společnosti Bosch Termotechnika paní Noru Houstavu. Ta krátce zhodnotila dosavadní vývoj společnosti a vyzdvihla především úspěšně ukončené včlenění značky Dakon do skupiny Bosch.

Plynový průtokový ohřívač HydroCompakt
Plynový průtokový ohřívač HydroCompact

Vlastní představení nové řady plynových průtokových ohřívačů HydroCompact s nuceným odtahem spalin provedl Luboš Morávek. Řada nahrazuje dosud nabízené modely s označením Celsius. Od nich se liší nejen moderním designem, ale především kompaktními rozměry. Ty se podařilo konstruktérům zmenšit o 30 %. Takže s hloubkou pouhých 17 cm se novinka značky Junkers řadí mezi nejmenší průtokové ohřívače na trhu a jeho instalace je možná i v malé koupelně nebo kuchyni. Výrazně se vylepšila i účinnost přístroje. Široký modulační rozsah umožňuje ohřívat vodu jen takovým výkonem, který odpovídá aktuálnímu průtoku vody. A díky patentované technologii OptiFlow automaticky přizpůsobuje spalovací proces délce odkouření.

Po řadě publikovaných případů otrav způsobených ohřívači s komínovým odtahem spalin je nejdůležitějším požadavkem zákazníků maximální bezpečnost. Tu konstrukce přístroje splňuje na nejvyšší míru. Především nuceným odtahem spalin a uzavřenou spalovací komorou. Tato konstrukce spolu s optimalizací procesu spalování vylučuje únik jedovatého oxidu uhelnatého – původce otrav. Další bezpečnostní prvky okamžitě aktivují vypnutí přístroje v případě poruchy, špatného odtahu spalin nebo přehřátí.

 
Ocelový kotel na dřevní pelety DOR F
Ocelový kotel na dřevní pelety DOR F

Druhou novinku představili zástupci Dakon, nejmladšího člena rodiny Bosch. Je jím automatický ocelový kotel na dřevní pelety DOR F. Jak už název napovídá, základ kotle tvoří tradiční a osvědčený kotel DOR F, čímž je zaručena vysoká spolehlivost a dlouhá životnost. Tento kotel je doplněn pečlivě vybraným automatickým hořákem zahraničního výrobce, šnekovým dopravníkem na pelety a zásobníkem o obsahu 195 litrů pelet. Toto množství umožňuje bezobslužný provoz v zimních měsících po dobu 3 dnů, v jarních a podzimních pak až týden. Výhodou je, že Dakon nabízí řadu 5 kotlů o jmenovitých výkonech 20, 24, 28 a 30 kW, která pokrývá potřeby většiny domácností. Hořák je pro všechny výkony stejný, protože jeho výkonový rozsah je 14–34 kW. Při uvádění do provozu servisní technik pouze nastaví potřebné parametry pro požadovaný výkon kotle. Vlastní provoz hořáku je automatický, zapálení i vypnutí hořáku řídí elektronická regulace kotle. Reakce hořáku na změnu odběru tepla kotle je velmi rychlá, takže kotel nemusí mít zapojenou chladící smyčku. Oproti kotlům na jiná tuhá paliva (uhlí, dřevo) má peletový kotel dvě významné přednosti:

  • Princip peletového hořáku umožňuje přesnou regulaci požadované teploty ve vytápěném prostoru, stejně jako např. plynový kotel. To, že nedochází k přetápění je výhodou jak z hygienického, tak i z ekonomického hlediska, neboť každý stupeň navíc představuje navýšení spotřeby paliva o 6–8 %.
  • Velmi nízký obsah popela v palivu a automatické dávkování ze zásobníku umožňuje bezobslužný provoz kotle po dobu až 7 dnů.

Zahájení prodeje kotle je plánováno od konce října tohoto roku. Od tohoto data bude možné na nákup kotle čerpat podporu až 60 000 Kč v rámci společného programu na podporu výměny kotlů, tzv. „kotlíkových dotací“.

 
 
Reklama