Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak správně topit v kamnech?

Češi neumějí správně topit. Během topné sezony přibývá výjezdů hasičů k hořícím či jinak poškozeným komínům a kamnům. Ani letošní rok není výjimka.

Lidé často netuší, že i pro tak přirozenou činnost, jakou se zdá být přikládání do kamen, existují důležitá pravidla. Při špatném topení nemusí nutně dojít k požáru, přetěžováním nebo dušením kamen však lidé mohou nenávratně poničit celý spalovací systém. Kapitola sama pro sebe je pak používání nevhodného paliva. Draze koupená, avšak poškozená kamna, navíc napojená na narušený komín, nikdy nebudou fungovat, jak mají, a investice do zařízení i paliva přichází vniveč.

  • První vážnou chybu můžete udělat už v obchodě při výběru kamen. Pokud si domů odvezete kamna s výkonem nevhodným pro váš objekt, budete mít později sklony k jejich přetápění nebo dušení. Výsledkem může být kromě domácího nepohodlí, také poškození samotných kamen.
  • Kamnům neprospívá ani to, když se lidé snaží energii naopak ušetřit tím, že uzavírají všechny přívody vzduchu, aby palivo vydrželo co nejdéle.
  • Už tradiční problém, který se Čechům nedaří překonat, je používání špatného paliva. Kominíci umějí váš komín přečíst jako knihu. Špatné palivo do něj píše horory. Chlory, těžké kovy, dioxiny, čpavky, kyanovodík, polycyklické uhlovodíky, těžké kovy – to všechno může unikat do okolí vašeho příbytku, jestliže v kamnech netopíte předepsaným druhem paliva.

HS Flamingo s.r.o.
logo HS Flamingo s.r.o.

Společnost HS Flamingo s.r.o. je českým výrobcem vysoce kvalitních krbových kamen a krbových vložek. Distribuce je vedena přes tři hlavní prodejní značky Flamingo, Aquaflam a Masterflamme. Jsme ryze českou společností se silným zázemím a dynamickým tahem ...

 
 
Reklama