Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Internet věcí jako výhodný způsob přesného řízení moderních systémů

Všichni mluví o tzv. „internetu věcí“ (Internet of Things). Víme ale, co tento fenomén znamená a jaký bude mít vliv na obor vytápění, chlazení a klimatizace?

V tomto scénáři nejsou „jen“ lidé, kteří komunikují přes internet pomocí notebooků, iPadů nebo mobilních telefonů, ale komunikují i každodenně používané předměty jakéhokoli druhu. Například balkónové dveře mohou použít tuto snadnou a ekonomicky příznivou cestu k tomu, aby oznámily systému klimatizace, že jsou otevřené. LED světlo by dokázalo detekovat přítomnost osoby v místnosti (a umožnilo by tedy komukoli používat systém alarmu).

Najdou se nějaké oblasti, ve kterých je internet věcí již nyní realitou?

Internet věcí přichází a sehrává stále důležitější roli prakticky v každém odvětví. Nicméně existují platformy a specifická místa pro tento fenomén, typickou ukázkou je Facebook či Twitter. Ty primárně obsahují komunikaci mezi věcmi – a obvykle bezdrátovou.

Současní zákazníci jsou někdy stále ještě skeptičtí ohledně online připojení k systémům topení.

Každý zákazník by měl mít možnost rozhodnout se podle sebe. Ale je pravdou, že v řadě případů se z technologických vymožeností přinášejících značné výhody stala masová záležitost. V případě, kdy kotel připojený k internetu, je schopen bezpečně a spolehlivě ušetřit více peněz a energie a současně nabídnout pohodlnější způsob ovládání systému vytápění, pak lze předpokládat, že takový systém se stane široce užívaným.

Jaký má internet věcí význam pro odvětví vzduchotechniky a klimatizace?

Složitost moderních systémů vzduchotechniky a klimatizace se velmi rychle zvyšuje, protože se zvětšuje počet firem zabývajících se výrobou, obnovou, ukládáním a dodávkou energie. Tato situace může zákazníky, projektanty a instalatéry rychle zavalit. Internet věcí nabízí snadný a ekonomicky výhodný způsob přesného řízení těchto vysoce účinných systémů.

Celý článek je k dispozici na firemním blogu: http://www.hoval.cz/blog/cz/internet-of-things-internet-veci


Hoval spol. s r.o.
logo Hoval spol. s r.o.

Hlavní činností firmy Hoval je výroba a prodej tepelné techniky a vzduchotechniky, podpora projektování, spolupráce s investory a developery při tvorbě komplexních řešení s ohledem na efektivnost a úsporu provozních nákladů, zajištění spolehlivého provozu ...

 
 
Reklama