Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topení peletami poskytuje uživatelský komfort

Kotel na pelety může díky velké násypce nabídnout až týdenní provoz bez přikládání. Samozřejmostí je také komfortní regulace s možností ovládání výkonu kotle na dálku.

Převážná část výroby českých certifikovaných pelet se sice vyváží hlavně do Německa, Rakouska a Itálie, o toto kvalitní a ekologické palivo však roste zájem i na našem trhu. V tuzemsku se ročně spotřebuje více než třetina roční produkce pelet.

Ačkoli jde o tuhé palivo, nabízí topení peletami poměrně velký uživatelský komfort. Moderní peletové kotle mají velmi vysokou účinnost a není nutné do nich často přikládat, protože se o vše postará automatika. „Kotel na pelety může díky velké násypce nabídnout až týdenní provoz bez přikládání. Samozřejmostí je také komfortní regulace s možností ovládání výkonu kotle na dálku,“ popisuje možnosti peletových kotlů Karel Vlach, generální ředitel společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

„I kotle na tuhá paliva procházejí technickým vývojem. Například náš kotel ENBRA TP-EKO má téměř jako jediný na trhu pětitahový výměník tepla, a tím dosahuje vysoké tepelné účinnosti,“ doplnil Karel Vlach.

Kromě technicky stále dokonalejších kotlů se na trhu začínají objevovat též další otopná zařízení využívající spalování pelet a z něj plynoucí výhody. Jde například o pokojová krbová kamna s integrovaným zásobníkem na pelety a automatickým přikládáním. Mění se rovněž způsob distribuce pelet od výrobců k zákazníkům. Nejčastěji se pro jejich dopravu využívají 15kg balení v sáčcích, stále oblíbenější je v sousedních zemích už relativně běžný rozvoz pelet cisternou a jejich následné foukání do skladu u zákazníka.

kotel ENBRA TP-EKO má téměř jako jediný na trhu pětitahový výměník tepla

ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama