Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha snížením spotřeby energií svých budov metodou EPC ušetří 54 mil. Kč

Pražský magistrát sníží energetickou náročnost Nové radnice, Městské knihovny, Nové úřední budovy a Staroměstské radnice. Projekt v hodnotě 50 mil. bude splácen z úspor.

Staroměstská radnice © rgraz - Fotolia.com
Staroměstská radnice © rgraz - Fotolia.com

Informovala o tom radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN /Trojkoalice). Za dese let by úspory měly dosáhnout 54 milionů korun. Spotřeba zemního plynu se sníží zhruba o 40 procent, což by mělo vést ke snížení emisí oxidů dusíku o 60 procent. Snížena by měla být také spotřeba elektřiny a vody.

"Pokud by garantovaná výše úspor nebyla v některém roce dosažena, smlouva zavazuje dodavatele doplatit plně chybějící část úspor v hotovosti. Město tak získalo přínosný projekt, na kterém nemůže prodělat," uvedla Plamínková. Letos v lednu pražský magistrát se společností AB Facility podepsal smlouvu a v tomto roce budou postupně dokončena úsporná opatření. Plný provoz je naplánován od začátku roku 2018 do roku 2027.

Pro realizaci byla zvolena metoda energetických služeb se zaručenými úsporami energie EPC (Energy Performance Contracting), která spočívá v tom, že byl vybrán jediný dodavatel, který navrhuje řešení a odpovídá za zhotovení i deklarované výsledky. V rámci úprav budou vyměněny plynové kotle za kondenzační, světla na chodbách či okna. Nově budou budovy ochlazovány vodou z Vltavy. Tato metoda je již využívána například v Klementinu nebo v Národním divadle.

Snížení energetické náročnosti budov vychází z radou minulé úterý schválené strategie adaptace Prahy na klimatickou změnu a z uplatňované nízkouhlíkové strategie, jejichž cílem je připravit město na zvyšování teploty a častější extrémy počasí.

 
 
Reklama