Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Elektrické podlahové topení - jistota správné volby

Pokud uvažujete o vytápění domu nebo bytu, našli jste řešení! My jsme odbornici. Elektrické podlahové vytápění montujeme od r.1974! Tisíce referencí po ČR a SK.

Elektrické podlahové topení - jistota správné volby

Systémy elektrického podlahového topení se provozují v nízké sazbě, která je navíc využívána pro celou domácnost, tj. kromě topení i na ohřev vody a i celou spotřebu domácnosti.

Topné kabely mají téměř stoprocentní účinnost a prakticky žádné ztráty. Rodinný dům s plochou 160 m2, měl v lednu 2017 spotřebu na vytápění cca 50 kW el. energie denně, tj. topil cca 4 hodin/den.

Dá se tedy říci, že průměrný dům s elektrickým podlahovým topením, topí v průměrné zimě cca 3 - 4 hodiny denně v závislosti na tom, jak náročné je zimní období a na jakou teplotu dům vytápíte. Je to dáno tím, že topné kabely nahřívají hmotu, ve které jsou uloženy teplotou cca 55 C°. Teplotu podlahy samotné hlídá teplotní senzor, který nechá nahřát podlahu podle nastavené teploty na termostatu. Poté se topný systém vypíná a spustí se znovu až po poklesu teploty. Topné kabely jsou zpravidla uloženy v betonu nebo anhydritu a tím je zajištěna i akumulace tepla. To je důvod, proč topný systém topí takto krátkou dobu.

Další výhodou topných kabelů je i velmi přesná regulace, vysoká životnost a prakticky žádná údržba oproti např. Tepelným čerpadlům!

Systém vytápění topnými kabely je provozován ve stejné sazbě jako tepelná čerpadla, je však výrazně rychlejší v náběhu teploty a hřeje výrazně kratší dobu. Čím je tepelná ztráta obálkou domu nižší, tím větší výhody vytápění topnými kabely nabízí.

Popsaný topný systém lze úspěšně kombinovat s fotovoltaickými systémy.


EKOTERM s.r.o.
logo EKOTERM s.r.o.

Komfortní a úsporné elektrické podlahové topení / vytápění, temperování studených podlah. Ochranné systémy pro venkovní plochy, střechy, okapy, žlaby a svody před ledem a sněhem, ohřev potrubí. Topné kabely, rohože, regulace. Výrobce EKOHEAT, zastoupení ...

 
 
Reklama