Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Prémiovými novinkami Infothermy jsou tepelné čerpadlo, kotel a fotovoltaický ohřev vody

Ohlédnutí za letošní Infothermou by nebylo úplné, kdybychom nepředstavili tři vítězné výrobky, jež byly vybrány v soutěži PREMIEROVÁ NOVINKA INFOTHERMY 2015. Soutěž probíhala na našem portálu TZB-info koncem minulého roku. Zúčastnilo se jí 711 hlasujících, kteří vybírali z dvanácti přihlášných exponátů. Ceny byly předány během slavnostního zahájení výstavy. Jednou z cen pro tři výtězné novinky byl i tento článek, který je detailněji představuje.

Podle spoluorganizátora soutěže a pořadatele výstavy, agentury Infopres, výstava si klade za cíl, připravit nejen přehlídku špičkových domácích a zahraničních technických novinek v otopných systémech, ale i brát v úvahu jejich ekonomickou dostupnost a následný provoz u řady uživatelů.

Vítězství v této soutěži je výsledkem nejen technického pokroku, který byl ve výrobku uplatněn, ale i shrnutím zkušeností zákazníků s předchůdci novinky nebo postavením firmy na trhu, jak firmu vnímají zákazníci. Vítězné novinky při tom reprezentují tři obory ve vytápění, které úplně spolu soutěžit nemohou.Vlastně hlasující také hlasovali o tom, které obory je nejvíce zajímají.

Tepelné čerpadlo IVT AIR X – vzduch/voda

Tepelné čerpadlo IVT AIR X
Tepelné čerpadlo IVT AIR X

Tepelné čerpadlo vzduch/voda IVT AIR X, bylo podrobně představeno v minulém článku, kde jsme psali o unikátním konstrukčním řešení a mimořádně vysokém topném faktoru SCOP 4,84. V loňském roce, hned během několika prvních týdnů po uvedení na trh, se prodalo a instalovalo přes sto tepelných čerpadel IVT AIR X s celkovým výkonem přesahujícím 1 000 kW. V tomto článku přinášíme praktické zkušenosti montážních firem s instalací a provozem tohoto unikátního tepelného čerpadla.


Jiří Bezděka, VESKOM s.r.o., České Budějovice:

Asi nejvíc mě překvapila komunikativní regulace. Při uvádění do provozu nemusíme procházet kontrolní seznam úkolů a nastavovat podle něj jednotlivé hodnoty. Odpovídáme jen na otázky, které nám v češtině klade regulace, jako například: z čeho je postavený dům, zda jsou radiátory nízkoteplotní nebo ne, v jaké klimatické oblasti je čerpadlo instalováno atd.

Ladislav Ročárek, Energotherm Praha s.r.o.

My jsme velice spokojeni s konkurenceschopností AIR X. Díky vysokému topnému faktoru a nízké hlučnosti mají o toto čerpadlo zákazníci velký zájem, takže se nám daří mnohem snadněji získávat nové zakázky. Hlavně u výkonů 13 až 17 kW, které se často používají u rekonstruovaných domů je cena v porovnání s konkurencí velmi dobrá.

Robert Karlík, technické oddělení IVT

Je vidět, že při konstrukci venkovní i vnitřní jednotky se myslelo i na snadnou montáž a servis. Například venkovní jednotka je velmi lehká a má pohodlné transportní pásy, takže se nám stěhovala opravdu snadno a rychle. Veškeré komponenty jsou napojené přes konektory a třeba výměnu ventilátoru zvládne jeden servisák za necelé dvě minuty. To ocení každý, kdo někdy musel opravovat tepelné čerpadlo venku v zimě a v mrazu.

Pavel Michal, technický ředitel IVT

Při provozu nás překvapil hlavně nezvyklý způsob odtávání. U jiných tepelných čerpadel je odtávání většinou vždy stejné, ale AIR X používá tři nebo čtyři různé odtávací režimy. V nadnulových teplotách se často odtává jen ventilátorem bez reverzace chladícího okruhu. Běžné odtávání s reverzací je jen krátké, tak aby nezhoršovalo topný faktor a nedochází při něm k úplnému odtátí ledu z celého tepelného čerpadla. To jsme původně považovali za závadu, než jsme zjistili, že každý desátý odtávací cyklus má režim superodtávání, kdy se led zlikviduje úplně. Celková doba odtávání je tak kratší než u jiných tepelných čerpadel, což by mělo mít příznivý vliv na spotřebu elektřiny.

Z uvedených reakcí je zřejmé, že tepelné čerpadlo IVT AIR X přináší výhody nejen zákazníkům svou příznivou cenou a nízkými provozním náklady, ale i montážním firmám. Ty oceňují zejména jednodušší přípravu a realizaci zakázky – nepotřebují chlaďaře na propojení venkovní a vnitřní jednotky, nemusí řešit například konzole pro venkovní jednotku a ve většině případů ani bivalentní zdroj a zásobník teplé vody, které jsou již součástí zařízení. Díky velmi příznivé ceně a velkému zájmu zákazníků o AIR X, snadněji získávají nové a finančně zajímavé zakázky.

Litinový Hercules U32 – ekologický rebel, který boří mýty aneb i uhlím a v litině lze topit ekologicky

Kotel HERCULES U32
Kotel HERCULES U32

V době, kdy díky přísným ekologickým požadavkům na zdroje vytápění, začal trh nabízet různé druhy automatických kotlů od těch nejjednodušších po plně sofistikované, kdy se media předhánějí v informacích, že jedině spalování biomasy v pyrolytickém kotli je tím nejlepším způsobem, který zabezpečí ekologické vytápění, představil VIADRUS na výstavě INFOTHERMA 2015 ruční ekologický kotel na dřevo, uhlí a koks HERCULES U32.

První myšlenkou při vývoji tohoto kotle bylo vyrobit kotel splňující přísné legislativní požadavky současných norem a uspokojit neustálou poptávku po jednoduchých ručních kotlech na více druhů paliva. Vzhledem k obrovskému zájmu, který byl na výstavě INFOTHERMA 2015 o tento kotel, nebyl vývoj tohoto kotle krok zpět, ale krok správným směrem.

Základem kotle je litinové těleso vycházející z předchozích typů kotlů společnosti VIADRUS doplněné o keramickou výbavu v zadní části spalovací komory.

Velká přikládací dvířka a rozměrná spalovací komora umožňující přikládání větších kusů dřeva nebo pohodlné přikládání uhlí či koksu. Novinkou je doplnění přikládacích dvířek o průhledítko do spalovacího prostoru, pro kontrolu hoření a uspokojení tzv. „fire watchers“.

Řez kotlem
Řez kotlem
 

Kotel HERCULES U32 je nízkotlaký kotel určený na vytápění rodinných domů, obchodů a malých provozoven. Velkou výhodou kotle je jeho využití jak v samotížných topných systémech, tak i v uzavřených systémech s nuceným oběhem a minimální požadavky na údržbu a bezproblémový provoz nevyžadující napojení na elektrickou energii.

Další přednosti kotle:

  • Vysoká účinnost spalování až 89 %
  • Vysoká životnost litinového výměníku
  • Velká spalovací komora
  • Jednoduchá instalace a obsluha
  • Vodou chlazené pevné rošty
  • Nízká teplota spalin
  • Příjemný design
  • Průzor do spalovacího prostoru
  • Záruční doba 5 let na litinové těleso

V současné době čekají kotel poslední zkoušky v SZÚ Brno. Do prodeje půjde kotel v srpnu 2015.

Možnosti zapojení kotle do systému

Systém s otevřenou expanzní nádrží – samotíž
Systém s otevřenou expanzní nádrží – samotíž
Systém s nuceným oběhem a tlakovou expanzní nádrží
Systém s nuceným oběhem a tlakovou expanzní nádrží

Technické parametry:
Palivo DřevoHnědé uhlíČerné uhlíKoks
VýkonkW20182222
Spotřeba palivakg.h−15,53,73,23,1
Účinnost%až 89až 83,5až 88až 87
Emisní třída3444
Potřebný komínový tahPa20252020
Rozměry v × š × hmm1221 × 600 × 1011
Hmotnostkg472
Rozměr plnicího prostorumm310 × 236
Průměr kouřového hrdlamm156
Obsah vodyl50,4
Maximální provozní přetlak vodykPa400
Minimální přetlak vodykPa50
Zkušební přetlak vodykPa800
Doporučená prov. teplota topné vody°C60–85

SMART KERBEROS – systém pro inteligentní fotovoltaický ohřev vody


Ohřev vody je významnou položkou nákladů každé domácnosti. Proto také při snižování nákladů na energie tkví v ohřevu vody velký potenciál.

Využívá přednosti dvou inovativních principů:

  • fotovoltaického akumulačního ohřevu se sledováním bodu maximálního výkonu (MPPT)
  • a prediktivního ohřevu vody energií ze sítě

Jaké jsou hlavní výhody fotovoltaického ohřevu?

  • Vysoká účinnost, a to i během zimního období
  • Snadná a nenákladná instalace
  • Minimální zatížení střešní konstrukce
  • Nulové provozní náklady
  • Bezúdržbovost systému
  • Regulovatelnost teplot ohřevu
  • Možnost dalšího využití přebytků energie
  • Možnost vedení energie z FV panelů na větší vzdálenosti

Protože se na slunce nelze vždy spolehnout, kombinuje SMART KERBEROS ohřev fotovoltaický se síťovým tak, aby dosáhl co nejnižší náklady za „placenou“ energii ze sítě při zaručené dodávce TUV.

I když FV panely umí elektrickou energii vyrábět i v zimě, slunce je samozřejmě na obloze méně často a po mnohem kratší dobu než v létě. Po tuto dobu je voda v bojleru ohřívána energií ze sítě a úspory přináší inteligentní (SMART) regulace. Inteligentní akumulační ohřev výrazně snižuje ztráty bojleru a tím náklady na energii ze sítě. Termostat si vytváří plán ohřevu vody podle chování uživatelů a snaží se po co nejdelší čas udržovat teplotu na co nejnižší, přitom však komfortní úrovni, což přináší podstatné snížení tepelných ztrát. Když si člověk uvědomí, že obvykle 8 i více hodin tráví v práci a mimo domov, zhruba 8 hodin spí, tak to už jsou dvě třetiny dne, kdy je voda v běžném bojleru ohřívána „zbytečně“. Programátor topení, který sníží teplotu na noc a dobu, kdy nikdo není doma, má každý, kdo využívá vlastní kotel. SMART KERBEROS aplikuje stejný princip na ohřev teplé vody, a to s vlastním a přesnějším ohřívacím plánem.

 
 
Reklama