Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky společnosti Siemens na veletrhu ISH 2015

Mezi nejvýznamnějšími novinkami expozice Siemens na ISH 2015 byl systém správy budov Desigo CC, internetový systém pro vzdálenou správu a servis zařízení HVAC v budovách, nové kompaktní regulátory pro automatizaci místností či nové ventily a pohony produktové řady Acvatix.

Desigo CC pro snadné řízení technologií budov

Systém Desigo CC znamená začátek nové éry v oboru správy technických zařízení budov. Jedná se o vůbec první systém svého druhu, umožňující zákazníkům integrovat do jedné řídicí centrály vizualizaci a přístup ke všem technickým zařízením a funkcím v budově. Moderní, intuitivně osvojitelná platforma umožní dosáhnout významného zlepšení provozních a ekonomických vlastností budov. Desigo CC klade důraz především na integraci funkcí v budově, tudíž představuje jednotný systém, zahrnující všechna zařízení v budově. Jedná se o vytápění, větrání a klimatizaci, osvětlení a zastínění vnitřních prostor, tj. automatické řízení parametrů prostředí, řízení spotřeby energie a ochranu proti požáru i zabezpečovací funkce, jako je video dohled a detekce neoprávněného vniknutí.

Video z expozice Siemens na mezinárodním veletrhu ISH 2015
Video z expozice Siemens na mezinárodním veletrhu ISH 2015 ve Frankfurtu nad Mohanem

Jako otevřená platforma systém Desigo CC podporuje mnoho standardních komunikačních protokolů (například protokoly BACnet a OPC), i mnoho standardů z oboru IT, což umožňuje začlenit do systému také produkty od jiných výrobců a dodavatelů. Současně systém Desigo CC podporuje pokročilé profily zařízení podle standardu BACnet B-AWS, a tak uživatelům umožňuje za běžného provozu optimálně nastavovat časové programy zařízení, zobrazení časových průběhů veličin (trendů) a správu alarmů. Při vývoji systému Desigo CC byla věnována zvláštní pozornost intuitivnímu charakteru obsluhy řídicí centrály. Uživatelské rozhraní vedle hierarchicky uspořádané vizualizace systémů obsahuje také tři oblasti, ve kterých se zobrazují kontextově vázané důležité informace a současně mají uživatelé přímý přístup k potřebným funkcím.

Desigo CC pro snadné řízení technologií budov
Desigo CC pro snadné řízení technologií budov

Nová řada kompaktních regulátorů Desigo DXR2 – snadnější řízení energetické účinnosti jednotlivých místností v budově

Nové regulátory pro řízení energetické účinnosti jednotlivých místností v budově od společnosti Siemens s názvem Desigo DXR2.. nabízí jednoduché, kompaktní řešení pro řízení jednotlivých místností v budově. Tyto kompaktní regulátory jsou vybaveny standardními aplikacemi pro HVAC a elektrická zařízení a jejich instalace je velmi snadná.
Při vývoji byla věnována zvláštní pozornost tomu, aby zákazníci mohli regulátory uvést do provozu s minimálním úsilím. Z tohoto důvodu má Desigo DXR2.. sadu standardních předprogramovaných aplikací, které v mnoha případech umožňují téměř plug & play provoz. To je možné díky integrovanému SSA asistentovi (Service & Setup Assistant) a možnosti změnit konfiguraci přímo přes protokol IP.

Předprogramované aplikace mimo jiné umožňují řídit topné a chladící stropy, ventilaci a fan coily. Siemens rovněž nabízí širokou knihovnu jiných testovaných aplikací, které byly vyvinuty speciálně pro optimalizaci energetické účinnosti a pro zajištění shody s běžnými normami energetické účinnosti, např. EN15232 nebo eu.bac. Uživatelé mohou regulátory pružně přizpůsobit svým konkrétním požadavkům.
Regulátory Desigo DXR2.. jsou ideální pro energeticky účinnou regulaci vytápění, větrání a klimatizace v jednotlivých místnostech, aniž by byl snížen komfort. Volitelné moduly poskytují doplňkové funkce na řízení osvětlení a zastínění místností. Systém komunikuje přes sběrnice BACnet/IP neboBACnet/MSTP. Instalovaná zařízení, např. spínače, čidla nebo pohony osvětlení a zastínění, jsou integrována přes KNX PL-Link.
Desigo DXR2.. je součástí inovativní koncepce ovládání energetické účinnosti Desigo Total Room Automation (TRA), proto podporuje funkce řízení energetické účinnosti AirOptiControl a RoomOptiControl. RoomOptiControl detekuje nadbytečnou spotřebu energie. Tento stav se na prostorovém ovladači zobrazí změnou barvu indikátoru „zelený list“. Po stisknutí tlačítka s tímto symbolem se upraví nastavení a místnost se vrátí do energeticky optimálního režimu provozu.

Regulátory Desigo DXR2.. jsou ideální pro energeticky účinnou regulaci vytápění, větrání a klimatizace v jednotlivých místnostech
Regulátory Desigo DXR2.. jsou ideální pro energeticky účinnou regulaci vytápění, větrání a klimatizace v jednotlivých místnostech

Internetový portál Climatix IC a Synco IC pro vzdálenou správu a provoz HVAC zařízení

Pomocí těchto systémů mohou servisní technici, koncoví uživatelé nebo výrobci tepelných zařízení (OEM) kdykoliv prověřit stav a účinnost všech připojených HVAC zařízení. Mohou provést diagnostiku zařízení, optimalizovat jejich nastavení, nebo aktualizovat systém, aniž by musel být na místě přítomen technik. Data jsou šifrována a zabezpečeně přenášena přes internetový server. Přístup k datům lze nakonfigurovat podle přání zákazníka podle konkrétních uživatelských rolí a odpovědnosti. Přístup na internetový portál byl optimalizován pro tablety a chytré telefony.
Climatix IC je portál pro webový vzdálený servis, který umožňuje analýzu dat a údržbu kdykoliv a kdekoliv. Všechna důležitá procesní data jsou průběžně shromažďována a automaticky se ukládají na centrální nebo místní úložiště. Data vám dávají rozhodující náskok, pokud jde o know-how – ideální pro udržitelné podnikání.
Synco IC je internetový portál pro vzdálený monitoring a řízení územně rozptýlených systémů vytápění, ventilace a klimatizace – napříč budovami a zeměmi. Pomocí počítače, chytrého telefonu nebo tabletu můžete monitorovat a řídit několik budov z jedné centrály.

Nové ventily a pohony produktové řady Acvatix

Univerzální řada ventilů a pohonů Acvatix se vyznačuje mimořádně snadným užíváním, maximální přesností řízení a jedinečnou energetickou účinností. Tyto ventily a pohony splní při výrobě, distribuci a spotřebě topné nebo chladicí energie jakékoli požadavky na regulaci nebo hydrauliku.

K novým produktům v této rozšířené řadě, které společnost Siemens představila na veletrhu ISH, patří regulační kulové ventily s vnějšími závity, kombinované ventily ve jmenovité velikosti až DN 150, přírubové ventily a pohony pro ventily s krátkým zdvihem. Byla optimalizována hmotnost a průtok přírubových ventilů. Ventily jsou vhodné pro všechny hlavní hodnoty tlaků a běžné typy použití. Všechny nové ventily a pohony mají mimořádně uživatelsky komfortní ovládání a zvyšují energetickou účinnost HVAC systémů.

Na veletrhu předvedl Siemens také nástroje, které projektantům a pracovníkům provádějícím instalaci usnadňují jejich každodenní práci. V souladu se zvoleným mottem „Zvyšte energetickou účinnost“ Siemens seznámil účastníky veletrhu s tím, jak jeho produkty, systémy a řešení mohou zajistit energetickou účinnost bez narušení komfortu kanceláří v komerčních budovách.

Siemens - nové ventily a pohony produktové řady Acvatix
Siemens - nové ventily a pohony produktové řady Acvatix

Integrované aplikace

Kromě již zmíněných nejvýznamnějších novinek Siemens prezentoval také integrované aplikace založené na produktových řadách Gamma a Synco. Integrované aplikace společnosti Siemens nabízejí řešení, která poskytují nejvyšší možnou energetickou účinnost budov, pomáhají snížit provozní náklady, přitom však zajišťují maximální komfort místností.


Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...