Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Krbová kamna a krbové vložky HWAM pro nízkoenergetické a pasivní domy

Kombinace bydlení v nízkoenergetickém nebo pasivním domě a doplňkového topení v moderních krbových kamnech je velmi složitá technická záležitost a není vhodné omezit pouze na parametr nízkého výkonu.

Výběr krbových kamen pro NED a PD není vhodné omezit pouze na parametr nízkého výkonu

Krbová kamna a krbové vložky HWAM jsou v celém sortimentu nabídky koncipována konstrukčně tak, aby z místnosti spotřebovávala minimum vzduchu (mylně bývá uváděno kyslíku). Automatika HWAM, používaná dánským výrobcem zabraňuje nadměrnému úniku vzduchu komínem a krbová kamna jsou vyvíjena tak, aby oheň odebíral pouze nejnutnější množství spalovacího vzduchu a tím byla navyšována účinnost kamen, která se běžně pohybuje u většiny modelů nad hranicí 80%.

Krbová kamna s certifikátem RLU - DIBt

  • RLU - německá zkratka pro nezávislý oběh vzduchu v místnosti RaumLuftUnabhängigkeit
  • DIBt - německý institut stavebních technologií v Berlíně Deutsches Institut für Bautechnologie

V certifikačním protokolu, který je součástí dodání upravených krbových kamen HWAM, je uvedena vhodnost instalace kamen v nízkoenergetických stavbách do podtlaku až 8 Pa při utěsněném připojení externího přívodu vzduchu, který je nedílnou součástí těchto kamen a těsném napojení na komín. Ve výrobním protokolu je výrobcem však udávána garantovaná hodnota 4 Pa, protože dle evropských norem musí být nízkoenergetický pasivní dům s řízenou výměnou vzduchu vybaven tlakovým spínačem P4, který při vzniku většího podtlaku vypíná vysávající jednotku, popřípadě otevírá přívodní vzduchový ventil nebo okno. Z tohoto důvodu požadujeme při instalaci asistenci kominického mistra. Otevírání kamen je vhodné dle uvedeného protokolu pouze při vypnutí spotřebičů připojených na odsávání do exteriéru, jako např. podtlaková rekuperační jednotka nebo výkonná sušička atd.

Další informace ke krbovým kamnům a krbovým vložkám HWAM pro nízkoenergetické a pasivní domy

 
 
Reklama