Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Metody měření tepla

Přehled používaných metod na rozúčtování nákladů na teplo usnadní rozhodování, jakou metodu zvolit pro váš dům.

Metody měření tepla, ilustrační foto

Přehled používaných metod na rozúčtování nákladů na teplo, abyste si mohli udělat jasný obrázek o jejich výhodách i nevýhodách:

DENOSTUPŇOVÁ METODA SOFTLINK

  • Měří se přímo výsledný tepelný stav bytu jako výsledek služby vytápění. Dodávku tepla legitimně považujeme za službu, jejímž cílem je dosáhnout požadované tepelné pohody v jednotlivých místnostech. Tepelnou pohodu si nastavuje sám uživatel, nejlépe pomocí ventilů s termostatickými hlavicemi. Tato metoda měří výsledný tepelný stav bytu v čase a automaticky zohledňuje nevýhodně situované byty.

KALORIMETR

  • Je určen zejména k měření spotřeby tepla na patách objektů, tzn. na fakturačních měřidlech.

INDIKÁTOR ODPAŘOVACÍ

  • Odpařovací indikátor je v principu zapouzdřená skleněná trubička (ampule), naplněná těžko odpařitelnou kapalinou, upevněná na „určeném“ místě každého otopného tělesa. V časové závislosti na teplotě radiátoru dochází k úbytku kapaliny, přičemž na konci topného období je nutno na všech indikátorech odečíst počet dílků, trubičku zapečetit a vyměnit za novou. Základním nedostatkem odpařovacích indikátorů je technická nevhodnost tohoto řešení z hlediska prostupů tepla v tuzemské panelové výstavbě.

Další typy měření jsou INDIKÁTOR ELEKTRONICKÝ, INDIKÁTOR NA PRINCIPU ZMĚNY OPTICKÉ HUSTOTY a INDIKÁTOR ELEKTRONICKÝ DVOUČIDLOVÝ.

Podrobné informace k problematice měření tepla a jednotlivým typům na stránách SOFTLINK.

Doufáme, že vám přehled usnadní rozhodování, jakou metodu zvolit pro váš dům.

 
 
Reklama