Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hybridní řešení v praxi – Realizace rozvodů tepla CZT Dukovany, 2. etapa

Z případových studií, které jsme vypracovali, je zřejmé, že „papírově“ je výhodné využívat plastová předizolovaná potrubí. Nutné je i ověření v praxi, kde se ukáže síla technického řešení.

Zajímavým příkladem hybridního řešení byl projekt realizovaný v České republice v obci Dukovany, kde se budovala tepelná síť v kombinaci ocel – plast. Pro tuto poslední etapu se generální dodavatel rozhodl pro realizaci v hybridním provedení. Hlavní rozvodná trasa předizolovaného ocelového potrubí pro ústřední vytápění je vedena v dimenzi DN125. Jako pokračování hlavní trasy se připojuje (verze single) jednotrubkové plastové potrubí NRG FibreFlex Pro dimenze d110. Ostatní připojené odbočky a větvení sítě se realizovalo v double verzí flexibilního plastového potrubí – dvě potrubí ve společné izolací – dimenze od 2xd32 až po 2xd75. Plastové předizolované potrubí umožní flexibilní změny trasy při vyhýbání se překážkám, které se mohou vyskytnout při výkopových pracích, např. vyhýbání se stromům, křížení se stávajícími sítěmi.

Při plánování realizace projektu na přelomu let 2019 a 2020 byl svět ještě v pořádku a nevěděli jsme o omezeních, která nás budou čekat. Bohužel na začátku realizace v dubnu 2020 naplno vypukla první vlna korony s opatřeními a uzavřením hranic. Jak realizovat dohodnuté zaškolení montážní skupiny a neohrozit čekáním na harmonogram prací techniků? Zde se ukázala síla řešení a jednoduchost realizace s plastovými flexibilními potrubími, jelikož se nám podařilo vyřešit problém tak, že partu šikovných montážníků zaškolil obchodně technický zástupce, který dokázal, že jeho schopnosti spočívají nejen v technickém poradenství. Zpětně musíme konstatovat, že první dny jsme byli svědky diskuzí zkušených „ocelářů“ o tom, jak už by to v oceli měli hotové. Když, ale potom natáhli 150 m potrubí doslova za pár minut, tak v té chvíli všichni na místě uznali, že ty dlouhé, na první pohled možná neforemné kotouče mají své kouzlo.


NRG flex, s.r.o.
logo NRG flex, s.r.o.

NRG flex s.r.o. patří mezi největší prodejce předizolovaných potrubních systémů v České republice a na Slovensku. Od roku 2010 přináší společnost NRG flex na trh inovativní řešení v rámci přenosu tepla - ne nadarmo se řídí heslem „Energie proudí přes ...

 
 
Reklama