Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Otrav oxidem uhelnatým ubývá. Přispívá k tomu výměna kotlů i monitorování spalin

Otrava oxidem uhelnatým je nejčastější náhodnou intoxikací. V Česku však těchto případů v posledních letech ubývá, v roce 2019 statistiky zaznamenaly v průměru méně než jeden případ otravy denně.

Průměrný počet otrav oxidem uhelnatým se podle dat ÚZIS v roce 2019 poprvé dostal na méně než jeden případ za den. Statistiky jich evidovaly celkem 364, ještě v roce 2017 jich přitom bylo 484. Pozitivní vývoj šlo pozorovat i vloni, za první pololetí evidoval ÚZIS 182 případů této otravy. Ubylo také počtu úmrtí, ta postupně klesla ze 79 v roce 2017 až na 49 v roce 2019.

Klesající počet otrav oxidem uhelnatým má podle odborníků řadu důvodů. „Například postupnou výměnu starých ohřívačů a kotlů, u kterých může docházet k nedokonalému spalování, za nová zařízení. Stará zařízení nahrazují zejména kondenzační kotle, vliv na to má i skutečnost, že některé kotle na tuhá paliva již nebude možné od příštího roku používat,“ řekl Ondřej Popelka, vedoucí technického oddělení společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky.

Výrazný podíl na otravách oxidem uhelnatým měly v minulosti také ohřívače vody. „Opět se ale jednalo o problém zejména u starých zařízení. V současnosti se již osazují teplotní pojistkou, která monitoruje, zda spaliny z hořáku bezpečně odcházejí odtahem do komína. Pokud se tak neděje a spaliny zůstávají v interiéru, hořák spotřebiče se vypne. Zařízení vybavená touto pojistkou mají označení B11BS. V obytných prostorech je možné používat pouze tyto typy spotřebičů,“ doplnil Popelka. Vliv na klesající počet otrav má i používání autonomních hlásičů oxidu uhelnatého v obytných prostorech. Některá města je do komunálních bytů instalují zdarma.


ENBRA, a.s.
logo ENBRA, a.s.

ENBRA, a. s. je lídrem v prodeji vodoměrů a v první trojce dodavatelů měřičů tepla. Nabízí sortiment tepelné techniky, vzduchotechniky, chlazení a fotovoltaiky. Je dodavatelem produktů i poskytovatelem služeb - patří k vedoucí trojici rozúčtovatelů nákladů ...

 
 
Reklama