Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Žlutí trabanti tankují Waldera pelety

Topíte draze elektřinou? Kotelnu na pelety lze namontovat za pár hodin. Ušetříte 60 % nákladů na vytápění a můžete topit ekologicky energií z místní pily.

Když se v roce 2011 poprvé objevila více v mediální prostoru partička okolo Dana Přibáně, co s šílenými trabanty projela celou Afriku, bylo to jako zjevení. Po letech expedic v super off-roadech přišel někdo, kdo ukázal, že to jde i nemožným strojem s minimálním rozpočtem. A my klukům od Trabantů dokázali, že topení kotlem na pelety jde i improvizovaně, a přesto s plným komfortem.

Trabanti pak projeli Jižní Afriku, Austrálii, jižní Asii a z Indie až domů. Jejich filmy ovládly večery v České televizi, Danovi přednášky sály po celé zemi a jejich filmy dnes najdete na Netflixu! Marek Slobodník proslavil Banskou Bystrici víc než jakýkoliv jiný rodák.

Přes to, že v televizi to vše dramaticky vypadalo jako chaos a improvizace, tušil jsem, co úsilí a plánování, přípravy je za tím vším. A třeba Danova veřejná vystoupení s promítáním fotek byla perfektně připravená a inspirující, bavilo mě to, včetně mých dětí.

Po zmaru, který kluci zažili na poslední cestě s technikou Trabantů, jsem rozhodnutí opustit východoněmecký výrobek naprosto chápal. Jak my jsme ve stresu, když nám náklaďáky či manipulátory nefungují! A tak jsem napjatě sledoval přípravy na novou expedici, a když si Dan na Facebooku posteskl, že neudělali úplně dobře s vytápěním tajné základny elektřinou za 8 Kč/kWh, napsal jsem mu.

Neznáme se, z 5. řady kulturáku v Benátkách sympatie nestačila přeskočit. Začal jsem opatrně, zda by mu nepomohla mobilní kotelna? A třeba na pelety? Máme jednu 120kW aktuálně volnou, krásný 6m kontejner se silem pro cisternu? Ukázalo se, že základna je 150m2 dílna a s výkonem kotlů jsem tedy asi tak 8x mimo potřebu vytápění.

Tak kotelna na pelety 50 kW na paletě s horkovzdušnou saharou pro vytápění hal, co dodává český výrobce? Furt velký výkon a navíc Trabanti budou v pronajatých prostorech jen 2-3 roky a co pak s nemalou investicí do vytápěcí jednotky? A když tam radiátory už jsou? ...

PŘEČÍST CELÝ PŘÍBĚH


Waldera s.r.o.
logo Waldera s.r.o.

Naše společnost se zabývá výrobou a prodejem certifikovaných dřevěných pelet a briket Waldera. Jsme specialisté na cisternovou přepravu pelet. Palivo zavezeme zákazníkům "až na dvůr" pomocí aut s terénními manipulátory pro paletované zboží nebo cisternou ...

 
 
Reklama