Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Od Nového roku se výrazně zpřísní energetické požadavky u novostaveb. Plyn zůstává ve hře, a to i tam, kde není přípojka

Od 1. 1. 2022 se opět zpřísní požadavky na výstavbu nových budov. Jde o další krok směrem k budovám s téměř nulovou spotřebou energie.

U novostaveb splňují nové požadavky na limit podílu energie z neobnovitelných zdrojů spolehlivě kotel na pelety, tepelné čerpadlo i zemní plyn. Využití elektřiny jako hlavního zdroje vytápění v novostavbách ale nová legislativa zkomplikovala. „Za předpokladu ‚kosmetického‘ doplnění nějakého podílu obnovitelné energie a vyššího standardu zateplení obálky budovy lze však stále počítat také s alternativou v podobě LPG, resp. čistého propanu dodávaného do zásobníku,“ říká Ivan Indráček, předseda České asociace LPG. „Propanové vytápění se totiž v souvislosti s nutnou výměnou starých kotlů stále častěji využívá jako alternativa zemního plynu hlavně v lokalitách, které nejsou plynofikovány.“ dodává Ivan Indráček.

„Bude-li novostavba stavěna se standardem prostupu tepla minimálně na spodní úrovni požadavku pro obálku pasivních domů a s řízeným větráním, LPG je možné bez problémů využít i samostatně, popř. doplnit o krb. Ideální je však z tohoto hlediska kombinace s fotovoltaikou. V takovém případě postačí pro dodržení požadavku maximálního množství energie z neobnovitelných zdrojů i přirozené větrání bez rekuperace tepla, které však u moderních domů už často není z praktického hlediska vhodné,“ uzavírá Jiří Karlík ze společnosti Primagas a dodává, že velký potenciál má do budoucna bioLPG, které vzniká z obnovitelných zdrojů.

U běžné rekonstrukce staršího domu (které tvoří až 80 % nových instalací plynových zásobníků) se od ledna 2022 nic nemění. Plynové kondenzační kotle fungují na propan stejně jako na zemní plyn a lze na ně také čerpat Kotlíkové dotace nebo dotace z programu Nová zelená úsporám.


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 
Reklama