Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Proč topit suchým palivovým dřevem?

Dřevo je levný a ekologický druh vytápění. Je důležité, že se jedná o tzv. obnovitelný zdroj energie. Jeho výhody jsou v praxi podmíněné nutností pečlivého plánování při přípravě na topnou sezónu.

Nejlépe hoří suché dřevo. U nás je velice oblíbené suché tvrdé palivové dřevo (např. buk, dub, akát). Proč tedy topit suchým palivovým dřevem?

Moderní spalování dřeva

Současné technologie zaručují moderní a účinné spalování dřeva, splňují přísné emisní normy a nabízejí lepší obslužný komfort. Oblíbené suché palivové dřevo má navíc podobnou výhřevnost jako hnědé uhlí.

Růst ceny plynu a elektřiny

Při růstu cen těchto komodit je suché dřevo na topení výborná volba.
Palivové dřevo je nyní nejlevnějším ekologickým zdrojem tepla. To už stojí nad zamyšlením, jaké vytápění je pro vás nejlepší.

Výhřevnost je důležitá

Plyn, elektřina i uhlí mají standardní kvalitu a množství obsaženého spalného tepla je v podstatě stabilní. Tím snadno vypočítáte, kolik zaplatíte za jeden Mj tepelné energie. Pro určení výhřevnosti se používá i jednotka kWh, kde platí 1kWh = 3,6 MJ. U palivového dřeva je výpočet složitější.

Není dřevo jako dřevo, aneb neplaťme vodu

Výhřevnost dřeva se liší jednak podle druhu dřeva, kdy m3 tvrdého dřeva (např. buk, dub, jasan) obsahuje více energie (2100-2200 kWh/m3) než m3 měkkého dřeva (např. smrk, borovice, modřín), jehož výhřevnost je menší (1400-1800 kWh/m3).

Při nákupu je nutné znát i obsah vody v dřevě. Sušené palivové dřevo mívá až o 50 % vyšší výhřevnost než dřevo čerstvě zpracované, tzv. mokré. Pokud má dřevo vyšší obsah vody než 25 %, proces spalování není optimální. Pak dochází i ke zvýšené tvorbě sazí, dehtu a kyselých zplodin, které zanáší spalovací prostor i komín.


OPTIMTOP s.r.o.
logo OPTIMTOP s.r.o.

Široká nabídka balených paliv s bezplatnou dodávkou po celé České republice. Nabízíme dřevěné brikety, palivové dřevo, dřevěné pelety, balené uhlí, uhelné brikety, rašelinové brikety a další paliva.

 
 
Reklama