Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vytápění „nazeleno“

Spolehlivý a úsporný zdroj vytápění, snadná obsluha a ohleduplnost vůči životnímu prostředí… To jsou poznávací znamení kvalitního tepelného čerpadla.

Jedním z klíčů pro úsporný a zároveň ekologický provoz tepelného čerpadla je použité chladivo.
Jedním z klíčů pro úsporný a zároveň ekologický provoz tepelného čerpadla je použité chladivo.

Tajemství jeho ekologického a úsporného chodu tkví mimo jiné v tom, jaký druh chladiva v systému cirkuluje. „Jednou z nejdůležitějších částí tepelného čerpadla je právě jeho chladivo, které distribuuje získané teplo do topné vody. Druh, který výrobce použije, pak ovlivňuje to, jak hospodárně dokáže přístroj vytápět a jak při tom bude šetrný k životnímu prostředí. Tím nejpokročilejším je v současnosti propan R290,“ vysvětluje Jakub Tykal, obchodní a marketingový ředitel společnosti ACOND, předního českého výrobce tepelných čerpadel.

Toto chladivo vyniká svými výbornými termodynamickými vlastnostmi, takže čerpadlo s tímto chladivem dokáže vytápět efektivněji, s čímž souvisí i vyšší úspory na nákladech za vytápění. Také je šetrné k životnímu prostředí, protože nenarušuje ozónovou vrstvu, navíc nepodléhá ani pravidelným revizím. „Mnoho výrobců přitom používá chladivo určené pro klimatizace, které ale není pro tepelné čerpadlo vhodné, nebo případně méně technologicky vyspělé druhy chladiv. Výsledné čerpadlo ale nedosahuje patřičné efektivity při nízkých teplotách a při silných mrazech proto ztrácí účinnost. Domácnost je pak v zimním období vytápěna vlastně spíše elektřinou než čerpadlem,“ upozorňuje Jakub Tykal z ACONDu. Chladivo by proto mělo být jedním z hlavních orientačních bodů, kterými bychom se měli při výběru řídit. Pokud tedy vybíráte tepelné čerpadlo, chtějte vědět i to, co mu koluje v trubkách.

Více informací


ACOND a.s.
logo ACOND a.s.

Pro každé použití máme vhodné řešení. Nejširší nabídka klimatizací, tepelných čerpadel a podlahového topení. Více než 18 600 instalací klimatizačních a topných systémů. Ceněné know how, 40 let zkušeností v oboru vytápění a vzduchotechniky. Výsledky ...

 
 
Reklama