Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

U lidí topících plynem nikdo nečekal zájem o tepelná čerpadla

V současné době je dodací lhůta tepelných čerpadel vzduch/voda minimálně 5 měsíců, ale jestli počty zájemců ještě porostou, tato doba se prodlouží. O něco lepší šance je u tepelných čerpadel země/voda.

Dodací lhůta na TČ je minimálně 5 měsíců, ilustrační foto IVT
Dodací lhůta na TČ je minimálně 5 měsíců, ilustrační foto IVT

S růstem poptávky po tepelných čerpadlech se prodlužuje i dodací a instalační lhůta. Jaká je aktuálně situace ve firmě IVT Tepelná čerpadla, jež patří mezi celorepublikové dodavatele tepelných čerpadel?

"Poptávka po tepelných čerpadlech roste dlouhodobě a na podzim, po zvýšení cen energií, se skokově zvýšila nejen u nás, ale prakticky v celé Evropě. Po ruské invazi na Ukrajinu nastal další dost dramatický skok v zájmu o čerpadla a poptávka je teď oproti loňskému jaru skoro desetinásobná. V dubnu 2021 jsme denně vyřizovali okolo 30 poptávek, letos se to v některých dnech vyšplhalo i přes 200 poptávek za den. Jde hlavně o rodinné domy, ale zájem firem o přechod z plynu na tepelné čerpadlo také skokově vzrostl. Máme i firemní klienty, kterým po krachu Bohemia Energy narostla cena plynu na provoz jejich firem ze 40 tisíc na 200 tisíc korun měsíčně, což je pro ně neudržitelné a musí rychle přejít na jiné řešení," říká jednatel společnosti Marek Bláha.

Za březen v 2022 jako za celý rok 2021

"V minulém roce jsme nainstalovali okolo 2300 tepelných čerpadel. Ale jen za letošní březen nám přišlo skoro 2000 objednávek, a kolik jich bude za tento rok celkem, v podstatě ani není z čeho odhadovat. Kromě novostaveb rodinných domů a výměn kotlů na uhlí v kotlíkových dotacích přibyla další opravdu velká skupina lidí topících plynem. U té úplně nikdo neočekával, že by měli v dohledné době ve velkém o tepelná čerpadla zájem," říká Marek Bláha.

Dodací lhůta min. 5 měsíců

"V současné době odhadujeme dodací lhůtu na minimálně 5 měsíců, ale jestli počty zájemců ještě porostou, tato doba se prodlouží. O něco lepší šance vidíme u tepelných čerpadel země/voda, která jsou o něco dražší, ale také výrazně úspornější. Tam nejsou dodací termíny tak napjaté jako u vzduchových čerpadel, a kdo má možnost položit do zahrady zemní kolektor nebo investovat do vrtu, dočká se pravděpodobně tepelného čerpadla dříve. Objednávky přijímáme a zpracováváme v pořadí, v jakém přijdou. Zájemcům, kteří mají plynový kotel a fixovanou nižší cenu plynu, doporučujeme tuto výhodu využít a instalaci čerpadla v klidu naplánovat až na příští rok," shrnuje Marek Bláha.
IVT Tepelná čerpadla s.r.o.
logo IVT Tepelná čerpadla s.r.o.

Značka IVT je na českém trhu předním dodavatelem tepelných čerpadel do rodinných domů, komerčních i obytných budov. Od roku 1991 se v ČR pro značku IVT rozhodlo více než 30 000 zákazníků. Značka disponuje také největší montážní a servisní sítí IVT CENTRUM, ...

 
 
Reklama