Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hybridní způsob vytápění hal

V současné době energetické krize zvažují uživatelé různá řešení, jak zajistit vytápění ať už pomocí jiných paliv, či zdrojů.

Nabízí se několik řešení včetně těch krajních jako je např. úprava současných topidel, která spalují zemní plyn na čistý propan. Technicky je toto řešení proveditelné a náklady na přestavbu samotného topidla nejsou vysoké. Přestože však úprava topidla není finančně náročná, tak náklady na zřízení a provozování propanového hospodářství jsou značné. Druhým krajním řešením je záměna topidel na zemní plyn za tepelná čerpadla vzduch-voda nebo vzduch-vzduch. Vzhledem k účinnosti těchto topidel, zejména v přechodových obdobích topné sezony, již lze počítat s návratností investice a následnými úsporami za platby energií. Z tohoto pohledu se přechod na tepelná čerpadla jeví jako výhodný, avšak i to má svá úskalí. 

Ta jsou spojena zejména s tepelnými čerpadly, která získávají energii ze vzduchu. Účinnost těchto tepelných čerpadel, tedy COP, je velmi proměnlivá a závisí na úrovni exteriérové teploty.   Platí, že čím je teplota v exteriéru vyšší, účinnost se zvyšuje a čím je teplota nižší, účinnost, tedy množství tepelné energie, se snižuje. 

Jako nejbezpečnější a současně nejúspornější řešení se nabízí kombinace plynového vytápění za pomocí ohřívačů vzduchu či infrazářičů a relativně malého výkonu v tepelných čerpadlech, tedy hybridní způsob vytápění.

Hybridní způsob vytápění je ekonomicky nejvýhodnější. Systém umožní radikálně snížit spotřebu plynu, výrazně nezatěžuje ani investičně a není nutné zajišťovat zvýšení kapacity elektrické energie.

Hybridní způsob vytápění hal


Lersen CZ s.r.o.
logo Lersen CZ s.r.o.

Společnost Lersen CZ s. r. o. je přední výrobce v oboru vytápění průmyslových hal. Vyrábíme: infrazářiče, ohřívače vzduchu, clony, destratifikátory. Naše služby: prodej, uvádění do provozu, rozsáhlá servisní síť v Česku a na Slovensku.

 
 
Reklama