Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průmyslové firmy začínají pro vytápění volit propanová tepelná čerpadla

Radikální snížení emisí, jednoduchá modernizace či vyšší účinnost. To jsou jedny z hlavních důvodů, proč průmyslové firmy začínají pro vytápění svých hal častěji volit propanová tepelná čerpadla.

Trend je zatím patrný zejména v Německu, a to u velkých nadnárodních společností, které mají vysoké ekologické cíle nebo se připravují na reportování ESG. Vzhledem k četnému provázání firem s Českem lze proto vzestup propanových tepelných čerpadel čekat i v tuzemském průmyslu.

Zatímco doposud se objevovaly zejména v rodinných domech, v nejbližších letech lze očekávat jejich rozmach i v segmentu průmyslového vytápění. Tepelná čerpadla využívající jako chladivo propan totiž pro firmy představují jedno z řešení, jak nejen modernizovat zastaralé systémy vytápění, ale zároveň plnit i vytyčené a zpřísňující se environmentální cíle. První signály lze již pozorovat u západních sousedů.

„V posledních měsících sledujeme zvýšenou poptávku po propanových tepelných čerpadlech zejména u firem na německém trhu. Tyto společnosti často dostávají doporučení od mateřských firem, aby snižovaly své emise, například kvůli ESG reportingu. Trendu nahrává také německá dotační politika. Vzhledem k blízkosti Česka a Německa přitom očekáváme, že podobný trend nastane zanedlouho i u průmyslových podniků v Česku, které jsou s těmi na západě úzce spojené,“ říká Radek Vašíček, obchodní manažer společnosti Schwank CZ, české pobočky celoevropského lídra v odvětví průmyslového vytápění a chlazení.

Přírodní propanové chladivo je u tohoto typu tepelných čerpadel alternativou k zatím hojně rozšířeným F-plynům, jejichž používání se Evropská unie aktuálně snaží výrazně utlumit a do budoucna pak omezit úplně. „Propan má hodnotu potenciálu globálního oteplování (GWP) pouze 3, což je výrazně méně než u běžně používaných chladiv na bázi F-plynů. Například u chladiva R-32 je hodnota GWP 675,“ doplnil Vašíček. Tento údaj začíná podle něj nabývat na důležitosti zejména v případech, kdy chladivo začne z tepelného čerpadla unikat. Zatímco v případě F-plynů jde co do environmentálního dopadu o problematické látky, propan je běžný plyn vyskytující se v přírodě.

Více informací


 
 
Reklama