Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Slevy musí být srozumitelné

Podle nové právní úpravy tak musí prodej při oznámení slevy dodržet několik základních povinností. Jedná se zejména o povinnost uvést nejnižší cenu, za kterou prodávající výrobek nabízel a prodával během předchozích 30 dnů před poskytnutím slevy - jedná se o tzv. informaci o referenční ceně.

Sleva musí být platná pro výrobky bez ohledu na formu prodeje, tedy nesmí docházet k odlišným cenám v kamenných obchodech a při prodeji online u jednoho obchodníka. Na druhou stranu je důležité zmínit, že tento rozdíl je možný v případě služeb a také výrobků s krátkou dobou spotřeby nebo výrobků, které podléhají tzv. rychlé zkáze.

Oznámení o slevě je každým oznámením prodejce, které může vyvolat ve spotřebiteli dojem, že prodávající poskytuje slevu, což může působit interpretační nejasnost.

Za plnění povinnosti řádně označovat výrobky v souvislosti s poskytováním slev odpovídá každý prodávající. To platí i v případě, že se jedná o velké subjekty, typicky obchodní řetězce, či o franšízy, kdy je odpovědný každý zúčastněný prodávající. Pokud centrální subjekt (poskytovatel franšízy) oznámí slevu, měl by postupovat tak, aby jednotliví prodávající byli schopni splnit požadavky na správné označení výrobků ve slevě, tj. na uvedení správné referenční ceny.

Z hlediska času není nutné uvádět délku trvání slevové akce, neboť na tuto situaci zákon nepamatuje, zároveň však nesmí nijak docházet ke klamání spotřebitele např. kdy je výroben prezentován formou "SLEVA" po příliš dlouhé časové období.

Důležité je upozornit, že slevová upozornění a slevy se nevztahují na tzv. věrnostní programy, které jsou uskutečňovány slevovými kartami nebo poukázky, jejichž prostřednictvím může dojít ke zlevnění daného výrobku.

Více informací


Cech topenářů a instalatérů ČR
logo Cech topenářů a instalatérů ČR

Odborné vzdělávání, kurzy a odborné publikace. Tvorba a vydávání odborných publikací Topenářské příručky, Topenářských svazků (TS) a Topenářských pravidel (TP) a cechovního časopisu pro tepelnou techniku a instalaci pod názvem CTI INFO. Účelem a cílem ...

 
 
Reklama